2017-05-21 107 瀏覽
今年的勞動節同佛誕的中間夾咗一個工作天,正所謂身在工司心在放假,所以都想對自己好 D,就跟同事去食好嘢。點知原來佢係帶我去呢間出名食甲羅燒的日式餐廳,真係好驚喜。一入店內,四周的環境就好似响鬧市中找到了日店小店的風味。除咗甲羅燒係必食之外,我們還多點一款磯燒海鮮,同埋每人一個定食醫肚。其實職員的服務真係好貼心,很有條不紊的把兩款磯燒海鮮在我們旁邊烹調。首先職員把甲羅燒內的配料調好,然後連同鮑魚一同放在爐上。我們一邊聞到濃烈的燒鮑魚同燒蟹蓋香味,一邊在欣賞鮑魚在跳舞。蟹味噌甲羅燒一上碟,同事已經急不及待先食,佢食完一口,表現出一副幸福的樣子。然後我把一匙放入口,蟹膏、蟹籽和鵪鶉蛋混在一起,每一啖味道是很香、濃、滑,真係食到停唔到口,唔怪得佢可以成為店內人氣 Top 1 啦~磯燒鮑魚其實職員响烹調鮑魚的後段,問我們會否食個胆,正因為我們都想食,所以放咗一點日本酒一齊煮,因而食起上來帶來陣陣揮發了的酒香,從而可以蓋到本身的苦味。而肉質方面,是很鮮嫩的,而且很有嚼勁。同事點的主食就係 焱丸海鮮雜錦丼,見到有個牛油果手卷插咗响碗飯入面,真係好特別。我見佢淨係掛住食,好似唔係好得閒理我,應該係覺得

點知原來佢係帶我去呢間出名食甲羅燒的日式餐廳,真係好驚喜。
一入店內,四周的環境就好似响鬧市中找到了日店小店的風味。

首先職員把甲羅燒內的配料調好,然後連同鮑魚一同放在爐上。

蟹味噌甲羅燒

磯燒鮑魚
而肉質方面,是很鮮嫩的,而且很有嚼勁。

同事點的主食就係 焱丸海鮮雜錦丼,見到有個牛油果手卷插咗响碗飯入面,真係好特別。我見佢淨係掛住食,好似唔係好得閒理我,應該係覺得好食至會咁樣的~

而我所選的是 壽司定食,同事試咗件海膽壽司之後,肉質鮮得來又冇腥味。
而其他壽司款,每塊肉都係好新鮮,很容易咬開,吞的時候就好似 sin 入喉嚨咁~ 真係十個正~

除咗食,點少得飲品呢?
可能同事要奬勵自己,所以點了杯燒酎,而我呢~ 因為食緊藥,所以點了杯乳酸飲品。
乳酸的味道淡淡的,但一邊飲,一邊食住如此豐富的午飯,增加了我的胃口。

當我們臨要結帳的時候,職員跟我們聊了一會,了解客人需要,從而提高食物、服務及各方面的需要,真係好友善和細心。
呢次同事真係好好的介紹,多謝哂 (笑) ~~~~
2017-05-02
$322.5 (午餐)