2019-07-29
這是沒有前設心態下的一餐晚飯。東南亞風味既越式食品,雖不是我平日晚飯嘅首選。只係凡事總有例外,就像La Bo La既餐廳門口一樣,帶點不起眼既既平凡,但原來平凡中驟見精彩。踏入簡潔玻璃門後,起柔和燈光下,眼見既係一列簡約的空內佈置,個人而言這種環境,絕對適合朋友同家人共渡既時光,無論係室外方便開懷暢飲既檯椅,還是室內起細致分佈方便用膳既座位,甚至獨行俠喜愛的bar檯位置…這方面的室內設計絕對係消閒聚腳首選。選擇上抱著貴精不貴多既心態,以選擇特色味道行先先選越式三文治(扎肉鵝肝配香葉、青葉),再選擇越南米紙卷(軟殼蟹)作首選,之後選擇蔥油烤雞扒、炸蝦餅(是拉差蛋黃醬)加埋最後選擇既牛油雞翼,完全足夠兩個人晚飯既份量!越式三文治,整體上口感覺得很平衡外脆法包中混雜餡料同鵝肝味道配合香葉等配合,清新既感覺,絕對值得一試!隨後既越南米紙卷選擇涵料用軟殼蟹,米紙卷上比例洽易,煙韌口感下,仍保持軟殼蟹不會因進食時散開,加上炸得酥脆,入口好容易加上配菜爽脆互動,係好合適既作胃前菜既選擇。至於蔥油烤雞扒、炸蝦餅同牛油雞翼,時間上差不多同時上檯,感覺上好豐富炸蝦餅外皮鬆脆,入口後蝦肉比較厚實、口感彈牙適
東南亞風味既越式食品,雖不是我平日晚飯嘅首選。
只係凡事總有例外,
踏入簡潔玻璃門後,起柔和燈光下,
眼見既係一列簡約的空內佈置,
個人而言這種環境,
絕對適合朋友同家人共渡既時光,
無論係室外方便開懷暢飲既檯椅,
還是室內起細致分佈方便用膳既座位,
甚至獨行俠喜愛的bar檯位置…
這方面的室內設計絕對係消閒聚腳首選。
選擇上抱著貴精不貴多既心態,
以選擇特色味道行先
先選越式三文治(扎肉鵝肝配香葉、青葉),
再選擇越南米紙卷(軟殼蟹)作首選,
之後選擇蔥油烤雞扒、炸蝦餅(是拉差蛋黃醬)
加埋最後選擇既牛油雞翼,完全足夠兩個人晚飯既份量!
越式三文治,整體上口感覺得很平衡
隨後既越南米紙卷選擇涵料用軟殼蟹,
米紙卷上比例洽易,煙韌口感下,
仍保持軟殼蟹不會因進食時散開,
至於蔥油烤雞扒、炸蝦餅同牛油雞翼,
時間上差不多同時上檯,感覺上好豐富
炸蝦餅外皮鬆脆,
入口後蝦肉比較厚實、口感彈牙適中,
再加上(是拉差蛋黃醬)既調味,
可以成為必食選擇。
蔥油烤雞扒同牛油雞翼
雞翼炸得好脆口,熱辣辣嘅感覺,雞肉更覺香滑。
不過,可能個人喜好下,覺得就算沒有牛油都一樣好味。
整體而言環境、氣氛、服務及食物質素,
絕對不會令人失望,
無論起人數多少選擇下,
或要環境適合氣氛進餐既環境,
接待態度上既細緻殷勤,
再加上穩定既食物質素,
絕對可以一試再試既餐廳!