餐廳: 小越廚
資訊:

2023-06-12 1152 瀏覽
最近想食一啲越南菜,朋友就話荃灣有一間有好多唔同嘅款式,佢有個二人餐性價比好高,就帶埋我去試吓。一入到去都好多越南嘅裝飾,好似入咗越南嘅小店一樣,入座後見到是拉差辣椒醬,証明夠越南!見到其他客人都係呀二人套餐,計返其實都真係好抵食仲有兩碗麵亦都有小食,同埋有飲品,所以我哋都跟住嗌!我叫咗個蕃茄椰汁蟹膏湯檬粉,一上菜已經聞到好大香口蟹味,先飲個湯好濃郁嘅蟹膏味道,相對上蕃茄嘅味道呢就冇咁濃,飲落去係好順口,唔會話越飲越口乾,上面有蕃茄,丸,扎肉豆卜等等。我最鍾意就係豆卜,因為可以吸收晒蕃茄蟹膏嘅鮮味,食落去啲蕃茄蟹湯爆汁出嚟,麵條嘅軟硬度適中,照樣可以吸收晒湯嘅味道,怕油膩嘅可以食佢嘅洋蔥,爽口之下再配上佢嘅蛋餅又係一絕。我覺得個湯真係精粹,所以都差唔多成碗飲晒!生牛肉檬粉份量充足,超級大碗,同時都非常足料,尤其牛肉都好多塊。味道方面,相信湯底用咗大量牛肉同埋牛骨,以及香料熬製,肉味及香料味道香濃,甚至有少少中藥材嘅味道,濃郁嘅湯底就似前南越嘅風格。牛肉亦有一定厚度,上碟時半生熟,肉質鮮嫩多汁,香氣撲鼻。小食方面,佢可以有五選三,因為唔食得辣,所以就揀咗唔辣嘅嗰三樣,每一款都有三舊,兩個

小食方面,佢可以有五選三,因為唔食得辣,所以就揀咗唔辣嘅嗰三樣,每一款都有三舊,兩個人食完之後仲可以食多舊。

扎肉厚薄適中,肉味清香,味道同火腿相似,食到佢中間嗰啲配料,口感彈牙有咬口。三隻雞翼都煎至金黃色,食相吸引。味道有驚喜,蒜香味啱啱好,非常入味。同時外脆內軟,外皮同時亦唔會太油膩,雞肉嫩滑有肉汁。越式春卷就同平時去酒樓嘅春卷皮唔同,內裏有蘿蔔絲同扎肉。味道方面,外皮炸得香脆,同時非常薄,取而代之就食到餡料。餡料緊實,當中嘅蘿蔔絲青甜,同時有好香嘅魚露味。同埋佢哋係即刻上菜,所以夠晒熱。

另外就加咗一份越式豬肉串燒,有4條,每條大小平均。豬肉串味道及口感同平時嘅豬肉串燒有啲唔同,口感軟嫩,有種食香腸嘅口感,但係有好重嘅豬肉鮮味,同時外脆內軟。加上味道除咗有豬油嘅香之外,亦有少量魚露嘅香味,啖啖肉有肉汁,緊實彈牙。

飲品本身已經包埋,但係想試吓佢嘅牛油果沙冰,所以就加多左$20。飲落去非常順滑,亦都覺得好健康。飲落去仲有一層椰汁嘅味道,每一啖都覺得佢係非常濃郁,亦都非常夠凍冰冰,唔會話飲到最後嘅時候已經變咗做水。龍眼冰大大杯,味道清爽微甜,龍眼味濃。內裏仲有幾粒龍眼肉,食落去覺得係新鮮,同平時罐頭嘅好唔同,外表晶瑩剔透,味道濃醇,感覺滋潤。

見到佢下午茶套餐其實都唔錯,下次都可以再試吓!
2023-06-08