2025-05-30 272 瀏覽
📍河內越式料理(大圍)大圍站附近有唔少越南餐廳,今次試咗呢間裝修幾地道嘅「河內越式料理」,主打正宗北越風味。叫咗招牌嘅檬式生牛肉湯河,再加凍椰子汁同一碟蒜蓉炒生菜,整體感覺好有驚喜!湯河上枱已經聞到香料味,佢哋啲牛骨湯底夠清而唔寡,啲星州香葉、洋蔥、生芽菜喺熱湯入面慢慢釋放香氣,加埋薄切生牛肉,飲一啖湯已經暖入心。牛肉片唔算多,但片片都新鮮柔軟,唔鞋口;河粉滑溜唔會黐底,份量啱啱好。另外加單咗杯凍椰子汁,味道清甜唔假,唔似坊間啲糖水咁 heavy,飲完無負擔。配菜嗰碟蒜蓉炒生菜都做得唔錯,火喉啱啱好,蒜香突出,菜爽口唔油膩,有啲家常越式風味。成間鋪嘅裝潢用咗好多竹編、草帽、綠磚做主題,感覺舒服唔逼人,枱與枱之間都有距離,加分。服務員態度親切,落單出餐都算快。總結:以 xx價位食到咁正宗嘅越南湯粉,加埋椰子水都唔過百,性價比好高。尤其適合天氣凍或者想食清啲但有味道嘅日子,想食越南河粉嘅朋友可以 mark 一 mark 呢間!
📍河內越式料理(大圍)
2025-05-26