2025-06-04 208 瀏覽
今日同朋友去咗綠楊新邨「錦麗」食越南嘢,呢間鋪頭位置超方便,一出地鐵行兩步就到,完全唔使搵到頭都大!平時次次都encore佢哋招牌嘅鮮切穀飼肉眼生牛肉河,真係好食既,但食到悶悶哋,今次決心試新嘢~ 叫咗餐牌推薦嘅香茅豬扒雞湯金邊粉,個湯底一飲就知功夫嘢,濃得嚟唔油膩,豬扒煎得啱啱好,邊位少少脆,掂,正!另外,個蟹肉餅蕃茄湯檬都驚喜,蟹餅真係食到一絲絲蟹肉,唔係淨係得粉,個蕃茄湯酸酸甜甜好開胃,同生牛肉河比完全唔輸蝕!今次仲加咗兩碟小食,炸蔗蝦脆卜卜,香口到停唔到口,滿足到癲~ 另一抵讚係環境乾淨企理,侍應手腳快又有禮貌,完全冇港式茶餐廳嗰種「趕客式」服務。唔輸蝕比大陸服務。今次試新菜式大成功,證明錦麗唔止生牛肉河掂,其他菜式都有料到!下次打算挑戰佢哋嘅火車頭或者撈檬。(後記:朋友話我終於肯轉口味,我話:「驚伏?食嘢都要有冒險精神㗎!」)

炸蔗蝦脆卜卜,香口到停唔到口,滿足到癲~

下次打算挑戰佢哋嘅火車頭或者撈檬。