2022-05-15 69 瀏覽
好幾年前我已經係😻😽越男仔🍲既捧場客,仲記得當時喺對面街返工,lunch成日都去食🤤每次都係必點佢嘅🥣椰汁酸湯,真係超級超級好味🤩😍!! 令人一試難忘,超級愛哩個湯頭🤗,真係引唔住一定要同大家開心share😋!·個湯未飲已經聞到好大陣🥥椰香,仲會見到湯嘅表面有一大片⚪奶白色,嗰啲絕對係精髓嘅椰奶🥥🥛,個湯奶油感好重勁creamy都全靠佢💖!!飲落一開始係充滿椰香🤤,跟住會到濃厚嘅🥣酸味湧上,椰汁同酸湯兩者超夾🤩,絕對係我嘅my favorite💕!!仲有提提大家一定要加埋越男仔👍🏻調味三寶落個湯度,蝦油蒜頭x2、新鮮指天椒🌶️x1、新鮮青檸x1,個湯即時昇華更加提味。留意湯粉份量十足😚,細食嘅女士們應該食唔哂。成碗湯飲咗9成😋,如果唔係太飽一定會飲哂佢✌🏻!·🦐生牛生蝦椰汁酸湯檬 HKD$108生牛仲見到😻粉嫩色,浸住熱湯剛熟口感十分鮮嫩,而生蝦🦐同樣出色,係大大隻🤩嘅大頭蝦,半生熟蝦肉好Q彈。·🐥鎮店四鳥配椰汁酸湯金邊粉 HKD$88(金邊粉+$3) 一次過食到🤤4種不同煮法嘅雞,雞脆皮好大塊,脆卜卜好香口😋,手撕雞充滿麻油香氣,滑雞件啖啖肉😽,香脆雞浸住湯都仲脆,加分! 建議加錢

成碗湯飲咗9成😋,如果唔係太飽一定會飲哂佢✌🏻!
🦐生牛生蝦椰汁酸湯檬 HKD$108

生牛仲見到😻粉嫩色,浸住熱湯剛熟口感十分鮮嫩,

而生蝦🦐同樣出色,係大大隻🤩嘅大頭蝦,半生熟蝦肉好Q彈。
🐥鎮店四鳥配椰汁酸湯金邊粉 HKD$88(金邊粉+$3)

香脆雞浸住湯都仲脆,加分! 建議加錢轉金邊粉,好掛湯🥣!
📍越男仔
旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖