2024-12-27
之前生日朋友帶我食我最愛的壽司🥹有25道菜,食到好飽飽!沖繩水雲 一口連蟹肉一齊食,味道有點酸北海道鮟鱇魚肝 味道香濃之餘少點油膩,且帶點鮮魚的鹹香。配以新鮮海帶漬一起食,清新醒胃!北海道汁煮黑梅貝第一次食咁大粒肉!口感爽口彈牙又煮得入味👍🏻粒貝口感好爽脆;而北寄貝肉質更結實壽司類🍣🔹縞鰺口感似油甘魚但完全唔係,肉質好肥美🔸赤貝口感爽口彈牙🔹黑鯥肉身滑,魚味濃🔸白見貝好鮮甜有海水味,口感好有咬勁🔹筋子 師傅磨用柚子皮用印起飯上,又在筋子表面搽醬油,令鮮味更突出🔸銀鱈魚師傅用火槍燒到有香濃魚油味而肉身很滑🔸北海道牡丹蝦味道超鮮甜又大隻🦐而上面係蝦膏!🔹龍蝦刺身·龍蝦膏·馬糞海膽肉質爽口有咬口,配上龍蝦膏及馬糞海膽,令味道更昇華了不少🔸令和怪物生蠔🦪手掌般大的生蠔,肉質非常肥美,牛奶般嫩滑鮮甜,只落幾滴新鮮檸檬汁,已經能把生蠔本身的甘甜味帶出😋🔹真鯛包海膽豆腐味道淡雅又帶點甘甜,沒想過豆腐真係有海膽味😆配搭在一起味道挺不錯👍🏻真鯛包海膽豆腐味道淡雅又帶點甘甜,沒想過豆腐真係有海膽味😆配搭在一起味道挺不錯👍🏻醬油漬鰤魚口感彈牙清爽,好肥美且有濃郁溫厚的味道。紫海膽配紫菜天婦羅味道甘甜而帶有香
沖繩水雲
一口連蟹肉一齊食,味道有點酸
北海道鮟鱇魚肝
北海道汁煮黑梅貝
第一次食咁大粒肉!口感爽口彈牙又煮得入味👍🏻
粒貝口感好爽脆;而北寄貝肉質更結實
壽司類🍣
🔹縞鰺
口感似油甘魚但完全唔係,肉質好肥美
🔸赤貝
口感爽口彈牙
🔹黑鯥
肉身滑,魚味濃
🔸白見貝
好鮮甜有海水味,口感好有咬勁
🔹筋子
師傅磨用柚子皮用印起飯上,又在筋子表面搽醬油,令鮮味更突出
🔸銀鱈魚
師傅用火槍燒到有香濃魚油味而肉身很滑
🔸北海道牡丹蝦
味道超鮮甜又大隻🦐而上面係蝦膏!
🔹龍蝦刺身·龍蝦膏·馬糞海膽
肉質爽口有咬口,配上龍蝦膏及馬糞海膽,令味道更昇華了不少
🔸令和怪物生蠔🦪
🔹真鯛包海膽豆腐
真鯛包海膽豆腐
醬油漬鰤魚
口感彈牙清爽,好肥美且有濃郁溫厚的味道。
紫海膽配紫菜天婦羅
味道甘甜而帶有香氣,口感幼滑而略帶黏稠
🔸慢煮4小時的磯煮鮑魚·蟹膏醬
口感鮮嫩彈牙,配上蟹膏醬味道更濃郁
🔹松葉蟹肉壽司配咗蟹醋啫喱·紫蘇葉天婦羅
🔸金鯛立鱗燒
用滾油淥嗰啲魚鱗,所以會脆卜卜😋肉身口感很滑
1️⃣5️⃣大拖羅
近乎入口即溶🤤油脂豐富、味道甘香,十分肥美
1️⃣6️⃣鹽水白海膽配淡雪鹽·鱈魚片
白海膽本身水分重,所以味道較淡,回甘味重
1️⃣7️⃣舞茸菇湯
用上龍蝦頭熬製而成味道很清甜
最後食兩道甜點,玉子布甸口感動L彈牙;而哈密瓜好清甜,開心果雪糕香濃細滑😋