2020-05-29
相約好友聚餐,佢想食鐵板燒,聽之前友人介紹過,就決定食呢間位於銅鑼灣虎鐵鉄板燒!環境氣氛舒適,有吧枱坐可以睇厨師表演!我地選坐普通枱可以傾下計,點了一個主厨推介套餐就不用費神診食乜丫頭盤松葉蟹肉沙律蟹肉鮮甜,沙律菜夠新鮮配上酸酸咪咪嘅柚子汁好醒胃丫海膽黑松露溏心蛋蛋白滑得似豆腐咁軟滑,蛋黃,流心好creamy,配上黑松露,海膽,加上金泊點綴,將簡單嘅雞蛋變得高貴!煙燻凡立貝採用3種菊花煙燻出黎凡立貝好清香,大約7-8成熟,食落軟熟彈牙,保持住食魚生嘅口感,食完後再配上一小杯紅酒啫喱,感覺好fresh丫活鮑魚配蟹肉海苔醬大大隻嘅新鮮又彈牙,配上清新醬汁,食落超滿足法國鴨肝呢個超讚!鴨肝煎得剛好,外脆內軟入口即溶,正丫日本A5和牛厚燒我選了6乘熟,食落肉嫩多汁,牛味超濃,口感豐富配上新鮮燒野菜感不太膩汁物海苔,海帶,葱花配合大蜆煮成,飲落清甜更帶出海鮮嘅鮮味!甜品雪葩用新鮮柚子制成雪葩,未食已感受到柚子香好醒神,酸酸甜甜好滑好好味,爽丫!
頭盤松葉蟹肉沙律
蟹肉鮮甜,沙律菜夠新鮮配上酸酸咪咪嘅柚子汁好醒胃丫
海膽黑松露溏心蛋
煙燻凡立貝
活鮑魚配蟹肉海苔醬
大大隻嘅新鮮又彈牙,配上清新醬汁,食落超滿足
法國鴨肝
呢個超讚!鴨肝煎得剛好,外脆內軟入口即溶,正丫
日本A5和牛厚燒
汁物
海苔,海帶,葱花配合大蜆煮成,飲落清甜更帶出海鮮嘅鮮味!
甜品雪葩