2021-09-20 53 瀏覽
去開東涌玩,想搵間靚啲嘅餐廳食飯慶祝下,就發現咗呢間The Upper Deck!呢間餐廳係喺東涌喜來登酒店嘅灣景薈,喺東涌站要轉巴士過去,有少少遠,但原來嗰到附近都仲有唔少特色餐廳/酒吧~The Upper Deck嘅環境同裝修都幾靚,深藍色同金色做主色,空間幾大,仲有大海景😍 我哋6點鐘就食晚餐,坐窗邊位仲望到日落同飛機起飛🛫️ 好有feel~ •📸 Bread 🆓一落咗單,店員就送上麵包籃,入面有兩款麵包:長形同三角形,可以配牛油/橄欖油+醋~長形嗰款比較硬身,食落麵粉味香啲;三角形嗰款口感鬆軟啲入面有青提子乾,味道甜啲。•🥢 Striploin $298呢間餐廳嘅牛扒好講究,有唔同嘅部位之餘,仲有分dry-aged同wet-aged~而我哋叫呢款就係wet-aged嘅😌生熟度我哋揀咗Medium,切開中間係粉紅色,生熟啱啱好~表面煎到微微焦香,食落好嫩,牛味都幾濃🤤每碟牛扒都會跟一款醬,侍應就話大廚最推薦Striploin配chimichurri阿根廷青醬,係一款香草醬嚟,調味唔係好濃,但可以帶起牛味~侍應另外仲畀咗3款mustard我哋試,但mustard就稍為濃味,會遮蓋咗

📸 Bread 🆓

🥢 Striploin $298
侍應另外仲畀咗3款mustard我哋試,但mustard就稍為濃味,會遮蓋咗牛味,果然廚師推介先係最夾🤭🤣
Striploin

📸 Side Dish- Truffle Mac & Cheese
表面嘅芝士碎焗到脆脆哋,一𢳂起已經聞到好香嘅黑松露味🤩 黑松露味好濃,成個通心粉好creamy,而且份量都唔少,食到尾會有少少膩🙈

🥢 Garganelli Bolognese $198
有番茄酸味,仲有好多番茄仔同肉碎,個醬汁好足料!意大利卷型通粉好彈牙,係一片片嘅意粉卷起咗,好似長通粉咁中空,所以包住好多醬汁,好惹味!