海港城 Da Filippo Trattoria 米芝蓮星廚坐陣呢間餐廳來頭唔細!一月左右開幕到依家都要排長龍!梗係啦,有米芝蓮星廚坐陣,同埋喺海港地城黎講,佢既價錢真係屬比較親民,可能同佢「正宗傳統意大利人的家庭味道」賣點有關?我地嗰日六點幾去到彩仲未要等位,好快店員就帶我地坐低,望望餐牌,嘩,呢個價真係食到米芝蓮?真係!真係食到呀📍經典法式洋蔥湯 $78呢個洋蔥湯用好長時間炮製先可以洋蔥既精華都全溶入湯裡,所以洋蔥味超香,再配埋香脆麵包粒同熱溶芝士,好惹味!📍香脆八爪魚 $168 八爪魚外皮炸到酥脆,入口口感彈牙爽口,加埋煙燻辣椒橄欖就更加惹味📍特濃野菌燉飯 $168 燉飯口感綿密,飯身軟硬度適中,菌味好重,飯內同飯面都有不少不同種類嘅菌類,令每啖嘅口感同味道都有所不同。📍海鮮盛宴薄餅 $198薄餅餅皮係手工搓製,香脆煙韌有咬口,加左茄汁都仍然保持口感,上面鋪滿蜆,青口,魷魚等等海鮮 超正!龍蝦全日早餐賣相精美,而入面用料非常豐富,有香脆嘅薯餅,清新爽口嘅煙三文魚沙律,經過香煎嘅蕃茄仔,滿滿牛油香嘅酥脆牛角包,嫩滑質感嘅炒滑蛋,油香豐溢嘅煙肉同腸,經常全日早餐都會出現嘅茄汁豆同埋唔

📍經典法式洋蔥湯 $78

📍香脆八爪魚 $168

📍特濃野菌燉飯 $168

📍海鮮盛宴薄餅 $198

龍蝦全日早餐
賣相精美,而入面用料非常豐富,有香脆嘅薯餅,清新爽口嘅煙三文魚沙律,經過香煎嘅蕃茄仔,滿滿牛油香嘅酥脆牛角包,嫩滑質感嘅炒滑蛋,油香豐溢嘅煙肉同腸,經常全日早餐都會出現嘅茄汁豆同埋唔少得我哋嘅主角,肉質彈牙爽口嘅龍蝦啦!

意式冰糕
入口融化咖啡味濃郁嘅冰糕,表面鋪滿左朱古力碎,配以伴碟嘅百利白朱古力醬,喜歡朱古力或者咖啡嘅你,實在不容錯過~

我地仲叫左兩杯mocktail

📍Purple rain $78
係檸檬加埋椰青水同埋薰衣草,所以好清新,但顏色就同我想像有啲落差haha! 有啲淺色個紫色

📍From miles away $78
百香果汁加菠蘿汁,果味濃郁香甜,好有夏日嘅感覺