2018-06-23
呢個星期難得接男朋友放工,我地去左廟街食晚飯😋平時去開廟街都係食煲仔飯,估唔到有日本野食🍣店外裝潢都好日本風,離遠一眼就望到😼-🔹築地壽司杯($168)有五小碗刺身丼,另外有鮑魚同加洲卷😯賣相擺盤好有心機,好岩影相呃like👍🏻鮑魚諗住會好韌,點知又幾爽口喎🤩迷你刺身丼分別有魷魚、三文魚三文魚子、甜蝦、呑拿魚蓉🦑仲有我至愛既海膽,上面仲加左少少黑松露去提升味道😳其實話就話係迷你刺身丼,但其實每碗都幾多飯🍚-🔹丼瀛龍蝦刺身雙層爆丼($268)呢個仲誇張😱大大隻龍蝦勁吸睛!又係岩哂我相機食先📸分左上下兩層,一丼兩食,又有飯又有麵🍜上層係魚生丼,有三文魚、油甘魚、北寄貝、呑拿魚等等🐟啲魚生片好似好點薄👉🏻👈🏻不過主角龍蝦已經起好肉,撈左啲沙律醬青瓜🥒龍蝦肉係熟既,都幾爽口,最緊要係唔使自己拆肉🤣下層係海膽汁蒟蒻沾麵🍜依家好興食蒟蒻麵,聽講係健康食品又高纖低熱量🤔食落口感好得意,有啲似椰果質地~海膽汁食落仲溝左啲芝士🧀-▫️每份丼飯都跟一碗味噌湯🍲入面有昆布同豆腐粒-🔹羽衣甘藍無花果黑醋沙律($78)飯前食個沙律,配黑醋好開胃🥗話說我都係第一次食羽衣甘藍,之前都只係渣汁飲過🤔-🔺呢度啲丼係超級無
🔹築地壽司杯($168)
🔹丼瀛龍蝦刺身雙層爆丼($268)
▫️每份丼飯都跟一碗味噌湯🍲入面有昆布同豆腐粒
🔹羽衣甘藍無花果黑醋沙律($78)
🔺呢度啲丼係超級無敵多野又大份,好飽呀!