2022-10-26
今日喺太子做完嘢,想打邊爐,再次光臨重慶老碼頭火鍋, 佢嘅裝修又去咗重慶嘅感覺。 來到老碼頭火鍋當然揀佢嘅重慶麻辣湯底,麻香辣好balance,真係食到停唔到咀仲有佢的調味部份,好似國內,有麻辣火鍋的香油一罐罐,好友重慶風味。今日配料菠菜墨魚滑 (平時食墨魚滑或者蝦滑就食得多,菠菜墨魚滑都係第一次食,成個感覺粉綠色好靚望到都好想食)桂花蚌 (餐廳選擇食物方面都有桂花蚌同珊瑚蚌可以選擇,識食嘅我桂花蚌啦)竹笙(唔係太好食肉類牛肉豬肉雞肉嗰啲,每次食麻辣嘢都好大機會會整個竹笙,清清地,但係索晒個湯底好入味)乾貢菜 (你到老碼頭火鍋我必推介嘅菜類別一定係降共菜,呢款菜真係打邊爐太好食,而且去其他地方好難食到,我都係去呢間餐廳先食到呢個菜,平時去其他地方打邊爐都冇呢款菜可以點)沙白蜆(佢哋所有嘅海產類都清洗得好乾淨同新鮮,打邊爐蜆可以話係必須!)豬潤(豬潤滑嘟嘟,滾熟即食,唔好過時滾太耐就好~)總結樣樣配料都好新鮮,再次光臨一樣保持到水準。
今日配料
豬潤(豬潤滑嘟嘟,滾熟即食,唔好過時滾太耐就好~)
總結樣樣配料都好新鮮,再次光臨一樣保持到水準。