Eat_everywhere09
超級新鮮同大舊既日本料理!一定要試下!
Eat_everywhere09
2025-09-21
關注
行開元朗,見到呢間「田中」日式料理,門面簡約但好有日本小店Feel,忍唔住入去試吓佢嘅魚生系列!一入到去,環境乾淨企理,坐得舒服,服務員態度親切,落單用code落又會推介特色菜。整體感覺好Chill,適合同朋友輕鬆食個飯。

三文魚刺身 $85
依碟三文魚刺身真係不得了!每片都係厚切大片,色澤橙紅鮮艷,脂肪紋理分佈得均勻,望落已經好吸引。入口啖啖都係嫩滑嘅口感,油脂香濃但唔膩,鮮甜味喺口腔爆發,簡直係三文魚控嘅天堂!份量夠多,食完好滿足,質素完全值回票價,強烈推薦!

三文魚腩碎飯 $72(帶子、北寄貝、赤蝦、紫菜,配麵豉湯):呢個飯可以揀多飯定少飯(我揀咗正常),飯底係壽司飯,酸酸甜甜好開胃。主角三文魚腩碎油脂豐富,入口即化,配上大大隻嘅帶子,爽口彈牙;北寄貝味道鮮美,略為脆口;赤蝦真係超大隻,肉質結實又鮮甜,咬落去滿口蝦香!紫菜好新鮮,點綴得好好,攞嚟包住啲飯同埋三文魚碎一流。仲有碗熱辣辣嘅麵豉湯,味道濃郁,飲落暖胃又解膩,成個組合完美!

魚生飯 $98(三文魚、帶子、北寄貝、赤蝦、八爪魚)
魚生飯同樣用壽司飯做底,酸甜味同魚生好夾。三文魚依然新鮮,切得厚實,入口軟滑鮮甜;赤蝦同樣超大隻,甜度爆燈;帶子同北寄貝表現穩定,鮮味十足;八爪魚普通,口感爽脆但味道相對中規中矩。整體嚟講,依碗魚生飯食材豐富,每款魚生都好有質素,份量夠多,食完好有滿足感!

田中嘅魚生質素真係無得彈,特別係三文魚同帶子,淡淡肉!壽司飯同配搭嘅魚生都好有心思,份量足,價錢抵食,絕對係元朗日式料理嘅隱世好店!如果你係魚生迷,嚟元朗記得Mark低田中!