2021-01-06
係長洲行完個山仔攰攰地,但又要係六點前食左個dinner先,行到尼間冰室前面就入去,鋪位同座位都比較細,但keep住滿座。叫左個咖哩薯仔雞蒸餃同黑白土匪煎(?)餃,本身都奉送四季春。落完單飲左啖茶,夠味,唔會係hea你果種淡,又係平時少飲茶既人都飲到既濃!先上蒸餃,睇到入面幾透,唔係厚果種皮,一咬落去勁多肉汁,而且熱辣辣標出尼,食果陣真係要小心唔好心急好好味,調味岩岩好,唔會太咸,而且個皮都唔痴口!!再尼黑白土匪,應該係煎呱?因為食落去好似炸而且尼款係無蒸款揀,一咬好似咸水角feel既口感,又無好多肉汁,尼款比蒸既更多!其實套餐仲有配酸辣湯同揀左豉油雞飯,酸辣湯飲過番尋味,冬天飲仲好驅寒,但我地中意食辣就正正,唔係好食得辣既可以唔係好飲到不過我中意,越辣越好,而且仲飲到調味,唔係死辣果種super good! 豉油雞飯我就覺得味道一般,因為其實都濃味,佢就比較失色,但其實都係好味既,但我覺得咸味多少少說好啦