2023-08-10 53 瀏覽
係iSQUARE開咗🔟幾年嘅喜記蟹將軍🦀,剛剛搬左去美麗華商場,新店開張,今日就約埋7️⃣位朋友去試下,睇下可唔可以保持到水準😆。店舖位於美麗華商場2️⃣期,即酒店那邊,不要去咗1️⃣期。店舖屬於半開放式,好有空間感。另外,除咗有2️⃣間房(可以打通成一間)可以訂之外,仲有間廂房可以唱K🎤,大家唔洗擔心,呢度隔音設備一流👍,外面係完全聽唔到聲🥰。酸薑流心皮蛋 $128皮蛋大大隻,全部都係糖心😍,口感滑溜,最重要係完全沒有異味😋;由於皮蛋性寒,配上酸薑一齊食就係絕配🥰。京式素鵝 $128外皮香脆,炸得一啲都唔油膩🥰,外皮薄薄但餡料異常豐富,好食到停唔到口😋。清酒鮑魚 $88/隻鮑魚好大隻,由於用清酒🍶慢煮而成所以特別鮮嫩彈牙😋,每啖都滲透著淡淡嘅清酒🍶味道,好想慢慢地享用~麻煩刀叉呀🍴唔該。紅燒乳鴿 $68/隻乳鴿🐦唔似坊間一般酒樓咁細隻,講真好耐未試過食咁大隻嘅乳鴿啦🥰,最重要係燒得外脆內軟,味道剛好,十分惹味😋。豉椒炒蜆 $108 x 2這是2️⃣碟份量,蜆唔算大隻,但隻隻鮮甜惹味😋,鑊氣不比大排檔遜色😍;最後要讚一讚蜆肉全部開口無沙😋。喜記正宗炒辣蟹(小) $788 x 2因為有朋友唔食蟹

酸薑流心皮蛋 $128

京式素鵝 $128

清酒鮑魚 $88/隻

紅燒乳鴿 $68/隻

豉椒炒蜆 $108 x 2

喜記正宗炒辣蟹(小) $788 x 2
因為有朋友唔食蟹🦀,所以我地只係叫咗2️⃣隻細嘅。雖然話細,但其實都幾大隻;雖然大隻但差不多完全被辣蒜覆蓋住😂,其香味更加誇張,連隔離枱都聞到🤣。辣蒜好香,好乾身,好惹味😋,完全沒有多餘的油膱味👍。另外,我見上枱時蟹鉗係完完整整,完全沒有任何裂痕🤔,我心谂蟹鉗咁硬怎搞...原來店員係會幫手拆蟹鉗🫢,之後再用碟另上,我問店員為何不一早整裂再上枱,原來係老闆話唔可以🫢,因為怕啲蟹殼有機會混入啲蒜到整親啲食客😮。嘩!好貼心呀❤️。最後店員建議將食唔哂嘅辣蒜打包拎走,足足有3️⃣大盒,話可以返屋企撈飯食,果然好主意💯。

椒鹽九肚魚 $98 x 2
這個都係2️⃣碟份量,這裡嘅九肚魚🐟係用生粉炸,不是用蛋醬或者粉醬,所以表皮特別酥脆好食😋,魚肉嫩如豆腐,超讚👍。

金牌牛肋骨 $388
不愧為金牌之作🥰,上枱造型已經非常吸睛,原條牛肋骨🦴一起奉上;唔好以為得個樣,牛肋骨肉🐂口感嫩滑,帶有豐富油脂之餘🥰,又能食到骨邊濃郁嘅牛肉鮮味,非常好食😋。

豆鼓鯪魚油麥菜 $98
油麥菜🥬新鮮,炒得有鑊氣,口感爽脆,用較濃味嘅豆豉鯪魚🐟嚟炒香,堪稱完美配搭😋。

招牌蟹油炒麵 $88
夠哂鑊氣不用講,炒麵🍝炒得好乾身,用蟹油🦀去炒食落多了陣蟹香味,但一啲都唔油膩🥰,再加埋自家製辣蒜,好食到不得之了😋。

蕃薯糖水
最後贈送嘅糖水估唔到都充滿驚喜🫢,薑味🫚好重,甜中帶辣,好飲😋。

總括而言,食材新鮮之餘,廚師廚藝精湛,全部食物都煮得剛剛好唔會過火,最難得係食完之後完全沒有口乾的感覺;今次個個朋友都食得好滿足,下次等我帶埋屋企人嚟試下。
2023-08-03