2018-02-07 205 瀏覽
今晚係中環收工, 就同老公係中環食飯. 今次又係去我最愛既 Stanley 11 搵食. 係 Stanley 11 試過不少餐廳. 多數都滿意. 今日就揀左 Amici. 6點半就來到, 太早, 我地係第一枱, 但就坐正窗邊位. 好舒服. 第一次來無乜 idea又唔想睇 menu, 就直接問有咩推介? 餐廳經理就推介左幾款菜比我地. 唔想用腦的我地, 就照跟. 先上餐包. Appetizers 叫左2款: oyster & foie gras. 今次既蠔係比較清 & 爽口. 又好鮮甜. 好合我口味. 但我老公一向受濃 &creamy 既. 呢款就唔係佢杯茶喇.  對蠔既喜好, 我同老公永遠都係夾唔到既. Foie gras 就唔同. 都係我同老公的最愛. 呢度既Foie gras 煎得好香脆 & 完全唔油. (好多時去餐廳食肝, 都係煎到好油, 只睇碟/包, 已經吸曬油, 見到都唔想食.) 內裡香軟. 肝面帶有少少海鹽. 海鹽+肝永遠都 match. 食落口會變甜.大愛! Soup of the Day: mushroom cream soup. 同飲開既 mushroom cream

先上餐包.

大愛!

同飲開既 mushroom cream soup 唔同, 佢無把蘑菇打溶, 所以個湯好滑, 但又不失香味.

Main Course: Seafood Medley
有蝦, 帶子, 魷魚 & 比目魚. 海鮮好簡單, 只要夠新鮮就好食. 今次每款海鮮都好解甜. 特別係帶子. 應該用上鮮帶子才會咁鮮甜.

Pasta: Rigatoni Arrabiata
最後呢個 pasta 係最有驚喜的一道菜. 外表係平平無奇既蕃茄通粉. 但聞一聞即香氣透鼻, 好香既鮮香草味!. 個大通粉煮得剛剛好, 吸曬香草蕃茄味, 而且煙韌有咬口. 再加上切成粗條既pancetta bacon 好香口. 係完美既配合!

最後飲埋杯咖啡. 大滿足!!!

今餐由餐廳經理作主點菜. 海鮮&肉類配合得剛剛好. 份量又唔會太多. 超滿意的一餐!!