黑木亭居酒屋 (金馬倫道)

Black Wood Izakaya (Cameron Road)
啱啱喺日本返嚟同朋友聚會梗係揀番啲質素高嘅居酒屋啦,果然呢度嘅質素依然都係咁好咁新鮮😌同日本食嘅都差唔多🥰-海上鮮海鮮鮮魚湯鍋-聚會珍寶盒 $698佢嘅湯底係日本鮮魚骨湯🐟聽店員介紹係幾條魚放入個煲度每朝早熬成日所以咁鮮甜咁奶白又幼滑😍我都飲咗幾碗🤪建議一開始就可以飲幾碗先!因為之後落完啲配料之後會鹹少少同埋啲湯佢都會refill俾你的😚一上枱真係嘩一聲!見到滿滿一盤海鮮仲要切得咁靚擺盤得咁好望住都心情大好🤩海鮮大拼盤:日本鮮魚、鱔片、蠔、鮑魚、虎蝦、蜆肉及福袋所有海鮮都超新鮮🥹魚有檸檬嘅香味仲要勁滑~鮑魚磯煮過有甜甜香香嘅味道食落仲要好彈牙鱔彈牙又爽口蠔都係大大隻冇腥味好鮮虎蝦好香蝦味又彈牙蜆都大大隻仲包住啲海水喺入邊個福袋都好特別,佢係有啲煙煙韌韌嘅年糕同埋玉子喺入邊,食落口感好得意😎腐皮就鹹鹹地吸咗啲湯~配埋秘製沖繩菠蘿蓉甜汁有款就甜甜地有款就酸酸地兩款都可以提升佢哋嘅鮮味🤭雖然佢哋話呢份係三至四人份量但係因為太好食所以我哋兩個都食得哂🤫-藍蝶花佛手柑熊茶 $78、紅火龍佛手柑熊茶 $78藍蝶花佛手柑底下仲有啲柚子蜜酸酸甜甜咁紅火龍佛手柑就酸少少🤏兩款都好飲,顏色都好有層次好豐富

海上鮮海鮮鮮魚湯鍋-聚會珍寶盒 $698

佢嘅湯底係日本鮮魚骨湯🐟
我都飲咗幾碗🤪建議一開始就可以飲幾碗先!

一上枱真係嘩一聲!
見到滿滿一盤海鮮仲要切得咁靚擺盤得咁好望住都心情大好🤩
海鮮大拼盤:日本鮮魚、鱔片、蠔、鮑魚、虎蝦、蜆肉及福袋
所有海鮮都超新鮮🥹
魚有檸檬嘅香味仲要勁滑~
鮑魚磯煮過有甜甜香香嘅味道食落仲要好彈牙
鱔彈牙又爽口

蠔都係大大隻冇腥味好鮮

虎蝦好香蝦味又彈牙

蜆都大大隻仲包住啲海水喺入邊

腐皮就鹹鹹地吸咗啲湯~
配埋秘製沖繩菠蘿蓉甜汁
有款就甜甜地有款就酸酸地兩款都可以提升佢哋嘅鮮味🤭
雖然佢哋話呢份係三至四人份量
但係因為太好食所以我哋兩個都食得哂🤫

藍蝶花佛手柑熊茶 $78、紅火龍佛手柑熊茶 $78
藍蝶花佛手柑底下仲有啲柚子蜜酸酸甜甜咁
紅火龍佛手柑就酸少少🤏
兩款都好飲,顏色都好有層次好豐富
最特別係兩個熊仔頭嘅冰🤩