2023-05-03
一入餐廳,就有張大bar枱,可以同師傅一邊食,一邊交流。亦設有箱房,私穩度較高。揀左螢雪omakase,內容豐富,有16 courses,湯同甜品。八寸係擺盤精緻嘅前菜,有味噌墨魚,鵝肝配免治鴨胸肉同春菜白露筍。墨魚好彈牙,鵝肝鴨胸肉味道濃郁Omakase 16 courses,估唔到咁有驚喜。青柳貝壽司,爽口清甜粟蟹,拌勻蛋黃醬,蟹味出色,加上少少薄荷葉,唔會太漏,味道清新金目鯛 ,配上炒過烏魚子,油香味重,入口有溶化嘅感覺牡丹蝦壽司,混埋燒香嘅蝦頭膏係入面,淋上熟蝦油,令蝦嘅鮮味大大提升。北海道白海膽壽司,師傅撒上淡雪鹽, 淡雪鹽係由米同鹽整成,不但有鹽嘅鹹香,還有米香,唔好以為咁多鹽一定會好鹹,絕對唔會,因為淡雪鹽鹹度好低,反而令壽司更夢幻煙燻和牛,又另一道好精緻嘅菜式。上枱時面要先靜止10秒,再開蓋。煙燻味即刻撲出黎,和牛入口即溶,油脂比例啱啱好,真係好正。紫蘇toro , 有紫蘇葉同蜜糖梅醬,估唔到梅醬酸酸甜甜,為toro提鮮不少。安康魚肝雪糕配炸香沙甸魚,非常特別嘅菜式。魚肝質感好滑,但味道唔會太漏,加埋脆卜卜嘅沙甸魚,好似食緊真雪糕咁得意。深海池魚,肉厚鮮味,洋蔥汁慕士好
八寸
Omakase 16 courses,估唔到咁有驚喜。
青柳貝壽司,爽口清甜
金目鯛 ,配上炒過烏魚子,油香味重,入口有溶化嘅感覺
深海池魚,肉厚鮮味,洋蔥汁慕士好rich,非常夾嘅配搭
蟹肉伴麵,即席淋上蟹豉油同蟹熟油,鮮味十足,好味到連啖湯都唔放過。
甜品係香橙sobert加士多啤梨,清甜可口,為呢餐寫上完美句號。