2023-12-13
秋風起最啱打邊爐,平時普通火鍋/ 粥底火鍋就食得多,但係海鮮粥底就第一次食,而且唔使走入新界咁遠,市區就已經有得食,於是乎同男友揸車就過去試下。呢間餐廳標榜用最新鮮嘅海鮮,而且粥底冇油冇鹽冇味精,保證食到最鮮味嘅火鍋粥底,重點係肉蟹餐先$198一位,難怪餐廳裏面人頭湧湧,等咗一陣就有位。估唔到肉蟹餐仲跟咗六款時令即劏海鮮、六款自選火鍋配料、三款煮粥時蔬配料同埋精華海鮮粥。餐廳先用粥水開鍋,用粥水煮海鮮。六款時令即劏海鮮,有今晚嘅主角肉蟹,好大隻,而且肉質鮮甜好多膏,冇得彈。另外仲有好大隻嘅沙白、大細蜆、聖子、脆魚鯇、仲識郁嘅基圍蝦,每款都好生猛,而且餐廳有晒指引要煮幾多分鐘,我同朋友都食到舔舔脷,非常鮮甜,啖啖肉。食完所有海鮮之後,我哋點咗六款自選火鍋,我哋揀咗唐生菜、金菇、肥牛、芝心牛丸、墨魚丸、花膠,選擇都好多,有少少選擇恐懼症🤣🤣食哂所有配菜之後,嚟到今晚既高潮,要煮海鮮精華粥,店員將粥膽、蛋漿、菜脯加入去我哋嘅粥水火鍋入面,結合咗今晚我哋食過嘅海鮮精華,煲成一鍋金黃海鮮粥,一滴味精都冇,超級鮮甜,真係大開眼界。總結今晚每人$198可以食到咁多款海鮮同埋配料,捧住個肚走,真係大滿
餐廳先用粥水開鍋,用粥水煮海鮮。
總結今晚每人$198可以食到咁多款海鮮同埋配料,捧住個肚走,真係大滿粥,一定會推薦朋友過嚟試吓。