2022-11-25
冬天就到啦,同朋友一齊打邊爐就最好!(((o(*゚▽゚*)o)))今次嚟到旺角呢一間一鍋堂~本身啲朋友都推薦咗好耐,但係因為唔得閒真係冇去過食所以今次難得有得食,一於嗌最貴嘅A5澳洲和牛放題!有超多嘢食可以叫,不過最主要都係諗住介紹吓牛肉同嘢飲首先當然唔少得嘅係嘢飲啦,我就覺得兩個都麻麻地,因為烏龍茶入邊嘅薄荷味放多一陣就好強烈,好似食緊牙膏咁ε-(´∀`; )薰衣草茶浸味就太勁,飲咗一啖就唔想再飲最尾攞咗啲普通嘢飲就算…其實都幾多蔬菜可以攞,而且仲可以落單叫萵筍湯底(芫荽皮蛋/喇沙): 係好香好好食,但係未必適合打邊爐,建議可以搵返啲清淡啲嘅湯底( ´ ▽ ` )ノ 不過鍾意食濃味啲都再可以照叫!瀨尿牛丸放涼一陣放入個口到,佢爆曬汁勁juicy!!!!!雖然之前食過更加好食嘅牛丸,但係佢都已經係合格以上,同埋覺得佢真係幾大粒!見到八吋長蟹棒呢個名就忍唔住落單,到嘅時候真係嚇親,因為佢真係好長~~~~~~!熟食區仲有好多嘢食,一定要試嘅係鹹蛋黃炸魚皮!雖然好似冇影到太多相,但係佢真係好香鹹蛋黃味!蓮藕同豬紅都好入味,但係因為怕食太飽食唔到A5和牛,所以只可以食少少,如果唔係一定一啖接一
(((o(*゚▽゚*)o)))今次嚟到旺角呢一間一鍋堂~
本身啲朋友都推薦咗好耐,但係因為唔得閒真係冇去過食
所以今次難得有得食,一於嗌最貴嘅A5澳洲和牛放題!
有超多嘢食可以叫,不過最主要都係諗住介紹吓牛肉同嘢飲
其實都幾多蔬菜可以攞,而且仲可以落單叫萵筍
不過鍾意食濃味啲都再可以照叫!
蓮藕同豬紅都好入味,但係因為怕食太飽食唔到A5和牛,所以只可以食少少,如果唔係一定一啖接一啖咁食!
海鮮類都有好多種!蜆、魚片、帆立貝等等
我哋發現有啲蜆真係好好好大粒,不過可能一碟得一隻,真係好鮮甜,同埋好新鮮!
其實佢除咗蜆同魚片之外,仲有一串串嘅海蝦可以落單叫!超鮮甜,又爽口,質量非常之好
手串生猛海蝦
後邊係麻辣魚滑,前面粉紅色呢舊覺得佢係櫻花蝦但係又唔係好sure~但係真係好好食!
後尾已經分唔到啲牛肉,所以就咁影低咗想同大家分享吓!
c餐
第一碟比較軟綿綿,但係又唔會好薄,好香牛肉味!應該就係和牛
第二碟同第三碟如果煮耐左就好容易鞋ε-(´∀`; )但係都好香牛肉味
上面中間係魔鬼辣安格斯牛肉,如果唔食得辣千祈唔好叫,一落去個湯底即刻變辣如果你唔怕辣就可以挑戰吓!
左邊應該係手切牛脊肉,覺得佢未必係最吸引大家去叫嘅牛肉,一碟半碟可以試吓!
右下係花雕浸安格斯牛肉!超級香!一定要試吓!
牛舌就冇太大驚喜啦,正常發揮
去到後尾都係叫番晒第一碟!因為真係超級好食
———————-
不過其實都有啲唔失望,譬如收碟時間好耐,雪糕機停咗,明明寫明左有OpenRice pay但係原來淨係可以外賣用,仲有廁所超級污糟(;´༎ຶД༎ຶ
但係員工全部都好好人,食物質素都好高,希望人手不足問題可以盡快解決到ε-(´∀`; )同埋希望啲肉可以分返開邊啲打邊啲