2021-11-21
一直聽講銅鑼灣呢間車仔麵好好食,唔止見到好多youtuber介紹,連我個friend都話佢一個禮拜會去食一次,所以今次一於跟我個friend去試下睇下係咪真係咁好食。餐廳位於登龍街,喺時代廣場出口行一陣就到,位置好方便 。我地大概六點半左右去到 ,已經有幾個人排緊隊。車仔麵有好多麵底同埋配料可以選擇,每款都係平均十蚊左右,實在太肚餓嘅我叫咗蘿蔔,豬紅,咖哩魷魚同埋豬大腸。麵就揀左油麵,湯底要咗腩汁加咖哩辣。碗麵嚟到真係好大碗,堆滿曬配料,油麵煮得唔錯,軟硬度啱啱好,食落夠滑。試咗啖湯底,真係驚為天人咁正,腩汁好夠味超濃郁,加上微微辣味 ,惹味得黎呢但係又帶有清甜,真係就咁飲我都可以飲一碗。配料黎講:蘿蔔同豬大腸都好出色,蘿蔔完全冇渣好甜,大腸清潔得好乾淨,微微煙韌。豬紅同魷魚都屬中上水平,新鮮彈牙。另外我都偷咗我個friend嘅一粒冬菇黎試,冬菇好入味。大胃王嘅我哋仲單叫咗一碟豬頸肉share。豬頸肉都畀得幾多塊 食落肥嫩,油脂感啱啱好,浸埋落啲湯度食更加好味,整體嚟講呢間車仔麵可以稱得上暫時我喺香港食過最好食嘅,大家真係可以去試下。