2022-04-27 266 瀏覽
食左咁耐外賣,終於等到開返晚市堂食,當然要食餐好嘅。夢係少數主打食懷石料理嘅高級日本餐館,兩年前都食過一次,今次再黎仍然有驚喜,因為每一道菜都比之前更精緻,靚到好似藝術品咁唔捨我食,成餐飯都非常夢幻。餐廳分左壽司吧枱同普通餐枱,天未黑就黎到所以未有其他食客,雖然係咁,但餐廳因為衛生問題,都會盡量安排食客坐返餐枱。晚餐分左三個唔同價位,我地揀左最經濟嘅季節懷石($1,380/人),裡面包左前菜、刺身、熱盤、味噌湯同甜品。第一道前菜用一個長方形木盒裝住,打開木盒原來係由紅菜頭汁造嘅脆筒,裡面放左螢光魷魚,脆筒好對好脆,入面嘅螢光魷魚唔會太鹹。食完先付就黎到八寸,佢都係前菜嘅一種,因為以前通常會放喺長寬約八寸嘅盒入面上枱而得名。八寸嘅食材一般會根據季節而定,哩度嘅八寸都會每三個月轉一次。八寸放左喺幅畫上面,四月係櫻花嘅季節,所以畫上面都放左棵櫻花樹同重現左滿地櫻花花瓣嘅場景,超級浪漫~!!上面放左四款唔同食材,由左至右分別係,蠶豆伴帆立貝他他、炸櫻花蝦芋泥、北海兗白露筍同芝麻豆腐,全部一口一粒,的骰又精緻,其中我最鍾意芝麻豆腐,因為芝麻味好香好重。食完八寸,之後侍應就送黎一個長方形雕花木盒同

八寸

食完八寸,之後侍應就送黎一個長方形雕花木盒同一個扁圓鐵罐。鐵罐入面係用左低温方法處理嘅北海道牡丹蝦,上面再放左黑到發亮嘅黑魚子,而木盒入面係三種唔同味道嘅米紙,分別係黃柚子、黑松露同櫻花蝦。

北海道牡丹蝦配米紙

食時可以將適當份量嘅牡丹蝦放喺米紙上面,米紙好薄好脆,所以放牡丹蝦時都要用陰力,牡丹蝦雖然唔係平時成隻蝦嘅形狀,但入口一樣超鮮甜。

北海道牡丹蝦配米紙
食完三道前菜,侍應又送黎一個更大嘅木盒,打開原來係刺身三品。

刺身周圍用左好多仿真花同蝴蝶做裝飾,成個花園咁好夢幻。由淡味食到濃味,可以先食下面嘅依佐木,魚味比較淡,可以蘸芥辣同豉油會帶出魚鮮味。之後可以食右上角嘅北海道帆立貝,佢本身已經加左青檸汁同竹炭鹽,所以就咁食已經可以,青檸汁點到即止,唔會搶晒帆立貝嘅鮮甜味。最後可以食左上角嘅梳子魚,就咁睇會覺得油份好豐富,但食落又唔會成口油咁。
刺身三品
之後就開始熱食,碗入面白色嘅係烏賊,上面啡色嘅係烏魚子,烏賊下面有鱈魚乾同由烏賊打成嘅膠狀物。1免浸腍鰨魚乾,所以侍應會喺上枱後先喺碗內加清湯。鱈魚乾好乾爽仲係脆脆地,烏賊好有咬口,最下面嘅烏賊膠好彈牙。食完仲可以試埋碗上面嘅麥穗,佢係用200度嘅油炸過,白色部份可以食,食落有啲似食緊爆谷咁。
上湯浸烏賊伴鱈魚乾

第二道熱食係一隻類似雲吞上面放左隻蟹仔,蟹仔其實係生長喺河邊嘅澤蟹,炸到酥脆,所以可以連殼食,不過為免俾佢啲蟹腳拮損,最好分兩三啖食。澤蟹下面嘅其實係酥皮,酥皮好薄好軟,入面包左松葉蟹肉。
松葉蟹肉釀酥皮配澤蟹

最後一道熱食係脆鱗金鯛,脆鱗金鯛肉質結實,面頭嘅鱗片脆卜卜,配上龍蝦醬食,味道非常濃郁。旁邊綠色嘅係蓮芋,口感爽脆,而紅色嘅係蓮藕漬,酸酸地幾清爽。
脆鱗金鯛配龍蝦醬

最後黎一碗味噌湯,熱辣辣唔會太鹹,入面有蘿蔔同豆卜。
味噌湯

甜品係海鹽雪糕,旁邊紅色係荔枝啫喱,上面粉紅色係玫瑰泡泡。海鹽雪糕係淡淡嘅海水味,唔會太鹹,幾清新討喜。
海鹽雪糕

總結,每一道菜除左高質之外,全部都好精緻Present得好靚,成餐飯都非常賞心悅目。
八寸
刺身三品