2018-07-18
好早之前已聽聞過芝士雞煲,適逢老公話想食餐好,就決定去食。當然要揀原創芝士雞煲店「咪走雞」。佢原來開左好多分店,我住港島,去銅鑼灣分店最方便。我們到達,店員隨即接待我們,為我們提供齊全的調味料,有辣椒粒、豉油、生蒜、炸蒜、芫荽、香蔥等。按照計劃,我們揀了「黃金芝士雞煲」(小),芝士份量還可以任君選擇,我揀了普通。黃金芝士雞煲 (小) $178雞煲來了,普通份量的芝士量也很多!全鍋雞煲都能拉出芝士絲,超濃郁芝士湯,每舊雞也被芝士卷住。雞的份量很多,非常入味。吃畢雞煲後,店員便直接為我們加湯開始打邊爐了,搖身一變成了個忌廉湯鍋。我點了稻庭烏冬、美國桶蠔、貢丸、滑雞片和生菜。稻庭烏冬 $21稻庭烏冬係必點,過了一會兒烏冬已掛滿惹味芝士汁,味道像極了芝士龍蝦裡的伊麵,煙靭有咬口又creamy。美國桶蠔 $158一份有5隻手掌般大的美國桶蠔,超肥美和新鮮,每一口都是蠔鮮味。生菜 $24貢丸 $22滑雞片 $58第一次食芝士雞煲,估唔到可以甘足料,芝士多到不得了,加入清湯打邊爐就冇甘膩。佢仲有好多其他鍋類,隔離檯個「火焰雞煲」都好吸引。餐廳既調味料選擇多,每人食左三百幾蚊。餐廳近地鐵站,非常方便。
黃金芝士雞煲 (小) $178
稻庭烏冬 $21