仲有兩日就新年,當然要一家人齊齊整整食團年飯啦!近排好多餐廳做優惠,懶得煮又想食得好,性價比又要高,的確有些少難度。不過1957 & Co.旗下餐廳早排狂推下午茶之外,其實套餐都相當抵食。好似位於圓方既 Mango Tree,就推出了「新春海鮮饗宴」。套餐本身$698一位,家陣1957 & Co. 會員專享買一送一優惠,就算連加一都係$800左右,即係人均$400不到,但已經包含魚、蝦、蟹及扇貝,試諗下,平日係間普通泰國菜館食隻蟹點都要二三百起跳,加埋原爐上鱸魚都近兩舊,仲有過半呎長泰國河蝦、帶子及甜品,其實相當抵食,最重要係無須自己煮嘛!餐廳位於圓方二樓一隅,靠玻璃邊有開揚的遠景,陽光透入的感覺份外舒適,由於地方闊落,所以座位間有足夠距離,又加上膠板阻隔,用餐時就更安心。限聚令下,一家4口都要分檯坐,但套餐係二人份,所以問題不大。不過注意套餐並沒有飲品提供。椰青($60)原個開蓋,椰青水清甜可口,雪得冰凍,尤其是食辣野,就更加係完美配搭。芒果沙冰($55)至於芒果沙冰可謂真材實料,芳香馥郁,冰涼透心,正。Appetizer鴻運當頭辣椒膏原隻帶子Stir-fried Scallops
仲有兩日就新年,當然要一家人齊齊整整食團年飯啦!

不過注意套餐並沒有飲品提供。
椰青($60)

芒果沙冰($55)

至於芒果沙冰可謂真材實料,芳香馥郁,冰涼透心,正。

Appetizer

鴻運當頭

辣椒膏原隻帶子

Stir-fried Scallops with Sweet Chili Paste

原隻上,肥大肉厚,個口細少少都好難一啖食落口,辣椒膏的辣度輕盈,反而甜甜地好惹味,又有金不換的香氣,就連配菜都非常吸引。

Soup

大富大貴

原隻椰皇燉燕窩

Double-boiled Bird's Nest Soup in Coconut

上檯時仍在冒蒸氣熱辣辣,舀一下,椰皇底有燕窩,飲落好鮮甜芳香,夠晒滋潤。

Main

笑口常開

炭燒珍寶河蝦

Char-grilled Jumbo River Prawns
with Chili and Lime Sauce

單是蝦身已經半呎,肉質飽滿,開兩邊燒,吃起來帶有焦香,又彈牙,尤其是蝦頭部位全是蝦膏,豐腴甘香,超正。
鴻圖大展

砂煲粉絲焗肉蟹

Fresh Crab Baked with Thai Herbs
and Glass Noodles Served in Clay Pot

雖然餐牌所寫是花蟹,但基於貨源而換上肉蟹,不過事前餐廳都有講聲,問題不大。

一上檯,真是乖乖的不得了,因為肉蟹點睇都有一斤,食落肉質鮮甜,而且有我鍾意既粉絲,仲要係份量夠多,加上沾滿了蟹汁的精華,滋味到極,不過偶爾有些少蟹殼,大家要小心。
年年有餘

青檸辣椒明爐蒸銀鰽魚

Steamed Whole Fresh Barramundi
with Lime and Chili

當然係原條上,兩人食啱啱好,而且用上蠟燭檯保溫,慢慢食都得,魚肉好嫩,魚湯酸酸辣辣好醒胃,就連兩位囝囝都大讚,四個人兩條魚食到淨抵排魚骨。

Dessert

金玉滿堂
甜品拼盤

Dessert Platter

香芒糯米飯、泰式斑蘭千層糕、椰汁西米糕
Sticky Rice with Mango, Thai Pandan Layer Cake and Sago Pudding
用上小竹簍擺放,好有泰國特色,打卡無難度。
香芒糯米飯澆上椰漿,口感豐腴,芒果選得好,鮮甜芳香,兩三啖食完,仲好,因為已經好飽。
千層糕本身黏性好強,食落又唔覺喎,而且班蘭葉的味道好突出,煙煙韌韌,不錯。

至於西米糕,很傳統的口味,置底的粟米粒令口感更佳,我鍾意。
P.S :

Original price 原價每位 $698 per person

Minimum order for 2 persons 至少兩位惠顧

Subject to 10% service charge based on original price 加一服務費以原價計算