2018-09-11
聞說位於形點的這家【極尚大瀛喜】日本放題餐廳質素相當之高,幾乎每天晚上任何時段都是坐滿客。 第一節放題時段由五點九開始,未開始時門口已經排了一條人龍。入到餐廳便知道原來空間感十足,地方相當大。除咗有卡位外,仲有長枱, 啱曬一大班朋友來開餐。黎食日本放題又點少得先呢黎個刺身船呢? 呢度嘅刺身出名選擇多,而且又夠新鮮。 由於唔好眼闊肚窄,每樣刺身都只係點左兩三片, 不過其實這樣已經夠滿足。劍魚腩刺身以及油甘魚刺身可謂必點項目。劍魚腩出名油香十足,口感爽身。而油甘魚獨特嘅油香喺口腔裏面徘徊,肉質較為幼嫩。北海道帶子刺身亦同樣甜美。另外我最喜歡珍寶赤海蝦,蝦肉預先已經挑腸,包保唔會有沙,讚~肉質爽甜,又夠新鮮。蝦頭嘅蝦膏更是極為甘香。除咗落單order之外,仲有自助沙律吧同埋少量熱食區。熱食推介老火湯 ,呢個魚翅蟲草燉雞湯夠曬火喉, 老火湯唔會太鹹 。而自助沙律吧亦有中華沙律、八爪魚、同螺肉等日式前菜可以選擇。黎到重頭戲,壽司放題啦!! 呢度嘅壽司有成三、四十款。選擇可謂令人花多眼亂。 特別推介有香蔥鵝肝帶子壽司,甘香嘅鵝肝同鮮甜嘅帶子出奇地匹配 。另外呢個芝士鰻魚玉子燒,用咗玉子來代替白飯,
另外呢個芝士鰻魚玉子燒,用咗玉子來代替白飯, 味道更豐富。 而且燒過嘅鰻魚上面鋪上咗熱溶嘅芝士, 新穎嘅配搭令人難忘。
另外不得不叫既有呢款穴子壽司, 呢款壽司份量十足 ,原條穴子配上甜甜地嘅照燒汁 ,極之吸引。
另外軍艦壽司方面有我最鍾意嘅香蔥拖羅蓉軍艦以及三文魚籽醬油漬軍艦。 軍艦壽司講求即叫即製,紫菜一定要脆。 呢一方面餐廳確能做到。 香蔥拖羅魚蓉肥美十足,而三文魚籽易粒粒飽滿。
熱食方面一定要食嘅就一定是紐西蘭香草羊鞍,呢個羊鞍可謂人氣選擇。羊鞍騷味十足, 咬落去肉嫩多汁, 配合埋香草調味, 令人百吃不厭。
此外比目魚西京燒同樣出色, 佈滿魚油,外皮燒得香脆。
仲有燒有機新鮮菠蘿可為我嘅至愛, 菠蘿甜美, juicy多汁,燒過後嘅菠蘿甜度提升,係飯後嘅一個好選擇。
要健康一點來一個爆炒日式雜菜, 雜菜色彩繽紛, 包含唔同嘅蔬菜,有韭菜、蟲草花、椰菜、翠玉瓜等等。用上咗惹味嘅xo醬嚟炒 ,食起上嚟帶點微辣 ,非常開胃。
總括而言,呢間日式放題簡直係物超所值,淨係食壽司刺身已經可以回本。加上有各式各樣嘅熱食,真係十個胃都食唔曬 ,下次必定encore!