2022-11-02
每次去將軍澳見客,都會在附近揾食!火鍋一年四季都啱食,今日涼涼哋就最正。 “小鍋覇養身火鍋”位於將軍澳寶林站新都會2期,剛剛開了1個多月。 雖然舖頭不是很大,但裝修簡潔,而且坐位夠闊,坐得舒適。 在門已經可以看到餐牌,有3個套餐可供選擇,分別係$288/$388和$488,而湯底共有15款! 最吸引係冇限時段,可以慢慢食,正!👍👍👍我們挑選左$388套餐(美國Prime Grade 極上牛頸脊及西班牙伊比利亞黑毛豬),而湯藥膳椰子鷄涮涮鍋。 鍋底一攞上枱已經聞到陣陣椰香味,啖湯甜到不得了,鷄鍋啲鷄又香又滑,啖啖肉。😋😋😋呢間火鍋店係用二維碼落單,除了醬料外,所有食物和飲品都係電子落單,唔洗行來行去,食物有專人送到。牛肉: 有兩種牛可選擇,Prime Grade極上牛頸脊和牛胛肉。牛肉超新鮮,沒有發黑,片片都肥瘦均勻, 牛頸脊比較焾和滑。 牛胛肉口感比較有趙頭,牛味香濃!兩款牛肉都非常正!👍😋👍😋豬肉:也同樣有兩款,西班伊比利亞牙黑毛豬肉片及西班牙無激素豬肉片,本人比較喜歡黑毛豬肉片,肥瘦均勻,好香豬肉味,食落還有鮮甜味。口感軟焾,好好食!😋😋其餘火鍋配料也非常出色,推介有骨炸
其餘火鍋配料也非常出色,推介有骨炸魚皮,黑松露芝士豬肉餃。。。
有骨炸魚皮,非常香脆,就算浸落湯滾一滾, 吸取了湯汁的味道外,口感還是鬆脆可口。😋😋😋
黑松露芝士豬肉餃, 黑松露味濃, 加入芝士餡,簡直係perfect match。😋😋😋
打邊爐不能缺少的丸類,他們的丸都是台灣進口,有濃汁牛丸, 麻辣牛丸, 芋泥貢丸 ,包心貢丸和8吋長蟹柳……等等,口感彈牙,質素高! 👍👍👍
還有是日海鮮提供,蝦和花甲,兩款海鮮都好新鮮,好鮮甜😋😋😋
飲品:有十幾款供選擇(有凍有熱),台式港式都有。👍👍
甜品:有多款雪糕供選擇,三大品牌 Movenpick ,Dreyer's, Haagen Dazs 任君挑選。好正呀!😁😁😁