2020-07-20 2083 瀏覽
當日係同男朋友紀念日🥰網上面一早見到佢有呢個夏日法式饗宴。身為法國迷嘅我😌一早點名要食呢間,男朋友只能乖乖同我出席。沙律嘅話我鍾意食佢個尼斯沙律🥗正宗嘅。佢都有好多款啊同埋,尤其是個印度沙律,絕對唔求其,啖啖咖喱香,同埋都幾辣下🤪肉批好食😋鴨肝醬配上酸酸甜甜士多啤梨,清新唔肥膩。有啲唔開心係個芝士拼盤我冇食到,當日原來9:30左右佢就會收走晒啲嘢,我同男朋友8點15分先至到,9:20左右佢就開始收!唔開心😫講吓熱盤先。男朋友一嚟到就攞咗個鴨肝漢堡,熱辣辣的,同埋佢唔係好大個,一隻手可以攞得晒,大約食四五啖左右就會食晒。我都食咗三幾啖好食呀!男朋友仲食咗兩個一咬落去油香好滋味,不過可能係budget問題,佢哋唔係用鵝肝。不過已經好好味😋燒牛肉不過不失,有少少鞋口。要讚嘅係佢放咗好多唔同嘅醬汁。除咗有普通肉汁同埋黑椒汁,佢嘅芥末都好齊。法式、英式、芥末子、辣根醬都有👍🏻👍🏻我係一個芥末控,當然要試齊晒咁多種啦!仲有其他法國著名菜式,例如紙包魚、紅酒燉雞、油封鴨,當晚都可以食到。不過好唔好食就其次。紙包魚用咗三文魚,個底配少少忌廉,簡單一道菜整得真係唔錯,但係個魚唔夠熱。紅酒燉雞就不過不失,

沙律嘅話我鍾意食佢個尼斯沙律🥗正宗嘅。
肉批好食😋鴨肝醬配上酸酸甜甜士多啤梨,清新唔肥膩。
Terrines

唔開心😫
芝士拼盤

我都食咗三幾啖
好食呀!男朋友仲食咗兩個
鴨肝漢堡

燒牛肉

仲有其他法國著名菜式,例如紙包魚、紅酒燉雞、油封鴨,當晚都可以食到。不過好唔好食就其次。紙包魚用咗三文魚,個底配少少忌廉,簡單一道菜整得真係唔錯,但係個魚唔夠熱。紅酒燉雞就不過不失,可能焗得太耐啦,啲雞肉都散開晒,好就好在入味囉。
個鴨就簡直麻麻哋,首先因為佢碎上,淨係睇個樣已經唔太討好。油封鴨係我最愛嘅食物之一,可以話佢嗰個真係整得好求其。亦都可能係可以比人坐低堂食嘅最後一日,所以佢求其啦。淨係得個咸字,鞋颯颯嘅肉,好似攞去煲過湯咁。
紙包魚
紅酒燉雞

仲試咗少少其他中式熱盤,例如咕嚕肉😝因為我鍾意食,點都攞咗兩舊。估佢唔到都幾好食喎,仲以為會好求其。當然你唔會期望佢係脆皮啦,始終都焗住晒,但係佢啲粉唔厚,咬落啖啖肉
另外食咗印度咖喱肉都唔錯。
熱盤都唔錯

最失望就係甜品方面。唔知佢喺度趕頭趕命,趕住收工,同我講9:30就要完,都唔緊要,大佬你9:10左右就開始執嘢係咩意思呀。當我9:30真係行到出去睇甜品嘅時候,已經係俾人收起晒!喂大佬食自助餐甜品係一個好重要嘅環節,你仲要搞緊法式主題,我一行到出去唔好話焦糖燉蛋,連生果都俾人收起晒,我最後係要喺佢放咗埋一邊嘅餐車同埋垃圾車嗰度攞返少少出嚟,仲要係唔好食㗎囉!班蘭蛋糕乾爭爭,牛乳奶凍得個甜字。唔好話其他甜品我連車尾燈都見唔到。大佬你話晒都係一間酒店,當你仲有客人嘅時候係咪應該為客人諗下,我行到出嚟搵甜品,大家都西口西面唔想理我。最後我求其喺垃圾桶執咗一啲返去!當然係我同男朋友嘅紀念日,最後以咁樣作結有啲唔開心囉。
甜品

Openrice訂位有七折。總括而言唔係太抵囉,就算有折😡

初頭食緊沙律嘅時候都幾開心🤣因為未知道佢要趕頭趕命收工。

2020-07-14
紀念日