坦白講我覺得以花做食物擺設真係好考功夫,一不小心就變得老土奇怪(長輩圖feel),但依到嘅花藝擺盤完全係同藝術品無異,同花藝師 @fleurs_damour.florist 係店內嘅擺設相襯得宜。〔推介!〕❝紫醉金迷❞ ($208 +10% → $229)上枱一刻:哇,靚到( ᵒ̴̶̷̤໐ᵒ̴̶̷̤ ) 底層以紫椰菜混合忌廉製成意大利飯,去除紫椰菜澀味,忌廉份量剛好唔會過膩,飯粒有些微咬口,面層有藍青口﹑烤大蝦,海鮮鮮味滲入飯粒內,味道非常出色。加上金箔﹑食用花等精心擺設,睇得又食得!❝來自地獄的意粉❞ ($135 +10% → $149)事先聲明:真係頗辣!(利申食開三哥五小辣),不過好在依種係香辣而非令人唔舒服嘅辣,加上類近於蕃茄汁﹑帶甜度嘅醬汁同菇類配菜,味道比一般更惹味,麵身夠硬。〔推介!〕❝Cookie Cup❞ ($86 +10% → $94)價錢可能令人卻步,但當佢係飲品+甜品嘅話就會變得make sense。復活節特別版係兔仔公仔(超可愛)。於曲奇杯內注入牛奶,打卡效果一流,曲奇超乎想像地好食,味道非死甜,牛油香突出,配合牛奶享用更佳。❝榛子先生❞ ($86 +10% → $94)花藝

❝來自地獄的意粉❞ ($135 +10% → $149)

❝榛子先生❞ ($86 +10% → $94)
花藝擺設成功令普通三角蛋糕賣相變得特別討好,蛋糕層次分明而且味道突出,同cookie cup一樣唔走死甜路線,展現食材原來甜味。

❝蝶豆花青檸梳打❞ ($45 +10% → $50)
依杯梳打by default已經係微糖(我覺得啱啱好),唔會有泰式青檸梳打個種刺激口味,反而係比較溫柔含蓄嘅一杯梳打,漸層效果亦夠吸睛。

𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃
店內有花花牆做打卡位,亦有鮮花出售,用餐過後可以買黎氹下自己(՞•֊•՞) 店內座位大概有20個,座位之間距離比較近。景觀開揚,採光不俗,望出去仲有海景!

𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃
餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡
用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 約會/二人﹑四人或以下聚餐

♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 日 常 / 旅 遊 提 案 ♥️