2018-03-27
夜晚約ot嘅朋友食京林屋,係門口等咗佢一陣入到去好快決定咗揀呢兩個定食,落完單之後我哋就係度吹水,嘢食都好快上呢度嘅飯好特別係深色嘅,有淡淡嘅茶味,同平時食慣嘅香甜白米飯好唔同,呢隻飯反而帶一點甘香呢個金目鯛定食係我揀嘅,果然係嚴格嘅和食餐廳,擺盤好嚴謹,幾乎每個叫呢個set嘅都一模一樣,好似copy and paste出嚟咁金目鯛係我最喜歡嘅日式魚類之一,用燒汁烤過嘅金目鯛好靚,油份充足魚肉面向上,清楚睇到魚嘅紋理,食落肉質細嫩,配飯一流朋友叫咗林屋和食料理,有四個相連嘅小碟好豐富,燒鯖魚,沙律,芝士魚糕,帆立貝,魚乾,玉子同一些漬醃咩都有都試下,都幾好食食完飯覺得質素幾好,就加蛋叫咗個茶同兩個甜品,再繼續傾偈個玫瑰蘋果煎茶有淡淡嘅花香同果香,店員拎嚟嘅時候會好細心咁介紹點飲,每一次沖水之後都要用個迷你漏斗計30秒,之後先倒出嚟飲日本餐廳嘅講究又係呢度體現到加單嘅時候會再出過張單焙茶cheesecake幾surprised質感較軟,有啲似食緊mousse,茶味比芝士濃,配埋焙茶雪糕,紅豆同白玉,整個甜品帶微甜,味道好balanced抹茶cheesecake就好正常,個cake質感較結
魚肉面向上,清楚睇到魚嘅紋理,食落肉質細嫩,配飯一流
咩都有都試下,都幾好食
食完飯覺得質素幾好,就加蛋叫咗個茶同兩個甜品,再繼續傾偈
日本餐廳嘅講究又係呢度體現到
加單嘅時候會再出過張單
抹茶cheesecake就好正常,個cake質感較結實,芝士味比茶濃,而且抹茶同紅豆又係perfect match,叫呢個實在係信心嘅保證
有主食,飲品,再同甜品,成餐飲都俾茶味包圍住,鐘意茶食嘅朋友唔好錯過呀