2023-05-04 211 瀏覽
2父子一齊等媽媽收工,再去食個晚飯。我真係好好好想食雪糕,所以揀咗呢度。🍱金目鯛定食金目鯛夠味,但有少少位好腥,麵豉湯好難飲,完全係味精水,唔係平時飲到嘅麵豉湯味。🍚照燒雞扒飯呢個都ok嘅,有2塊雞扒,再鋪滿蛋絲,浩浩食咗大半。🍨林屋抹茶芭菲我係為咗佢而嚟,都無令我失望嘅,個芭菲好香抹茶味,再有丸仔同抹茶啫喱、紅豆,浩浩話唔食,所以我同爸爸2份食晒✌🏼結論就係,如果再去,我最多只會叫甜品。

🍱金目鯛定食

🍚照燒雞扒飯
呢個都ok嘅,有2塊雞扒,再鋪滿蛋絲,浩浩食咗大半。

🍨林屋抹茶芭菲

結論就係,如果再去,我最多只會叫甜品
2023-04-18 178 瀏覽
太古城一到午膳時段就會好多人,間間都要排隊。經過京林屋人不多,記得以前食過都ok, 於是乎就坐,享受我的午餐。牛肉丼,賣相一般,飯粒是有味飯,過腍又微暖,應該做好放了一段時間,牛肉碎濕濕,調味又好甜,豉油落多咗😅。麵豉湯太鹹了😰,放棄😰整體來講,質素比起之前的確相差太遠。坐位與坐位之間又太迫,坐入面嘅客人難以出入,可能是午餐時間人多關係要做多幾輪,理解嘅😭😰
麵豉湯太鹹了😰,放棄😰
整體來講,質素比起之前的確相差太遠。
2023-04-17
2022-12-26 676 瀏覽
如果太厭倦平時既日本茶可以試下依間既和食料理,而且有茶泡又可以叫甜品,做個慢活香港人💪🏻✨林屋和食料理擺盤好靚!款式相當豐富🤓野菜王子燒、帆立貝、芝麻魚乾仔、蟹籽蛋沙律,芝士腐皮卷中間有少少芝士流心,好食👍🏻汁燒鯖魚味道亦好開胃,餸飯一流。最後焙茶飯就有啲扣分可能太大期望,乾身而且無乜焙茶味。✨ 配自選茶(蘋果玫瑰煎茶/焙茶朝薰/玄米茶/葡萄煎茶/桃味焙茶)揀左蘋果玫瑰煎茶,好香玫瑰味🤤職員會比一個熱水壺我地慢慢沖,建議泡耐啲會更加入味本來好想試佢既甜品(好似佢啲抹茶芭菲先係出名🤣, 如果你地食過好食留言話我地知🤪),但lunch黎講依個份量已經夠哂飽,唯有等下一次

✨林屋和食料理

2022-11-08 705 瀏覽
📍京林屋晏晝想食清少少 見呢間又有熱食又有甜品 就試下佢 入到去係包場😅抹茶蕎麥麵(熱)🍜其實就唔係好食得出抹茶味,就正正常常蕎麥麵🤔有啲菇喺度,個湯清清地唔會好咸,熱辣辣抵讚👍🏻個份量就其實應該啱啱好,不過本人個胃口比較大😂要食埋甜品先夠😬鯖魚定食🍱日本餐嘅鯖魚定食一向好味,呢個都係架😆魚就唔會腥,飯嘅份量都足夠同埋(日本米)仲有個面豉湯,正正常常😏京林屋抹茶芭菲🍧若干年前食過京林屋嘅甜品,同今次一樣都係正常發揮啦😂 個抹茶啫喱幾好味嘅,入面啲料嘅抹茶味都叫濃嘅☺️
📍京林屋

抹茶蕎麥麵(熱)🍜
抹茶蕎麥麵(熱)

鯖魚定食🍱
日本餐嘅鯖魚定食一向好味,呢個都係架😆
鯖魚定食

京林屋抹茶芭菲🍧
京林屋抹茶芭菲
2022-10-13 546 瀏覽
中午時間,跟同事一起找吃的,沿途經過覺得這餐廳很有日本風味,被門口吸引了,看看餐單也很不錯,便嘗嘗😆稻庭麵看似不太豐富的一款麵,但不知為何吸引著我,兩塊魚糕餅及鳴門片,魚糕彈牙,鮮甜,味道郁濃,還有滿滿的炸天婦羅後的渣渣,提昇口感跟香氣,乳白色的麵條,吃起來有滑順的口感與入喉感,很有嚼勁口,湯頭清清甜甜的,雖然簡單,但很滿足另外還有醃蘿蔔,這個醃蘿蔔非常出色,吃起來爽脆又帶水潤口感,討人喜歡的酸甜及蘿蔔的自然甘甜,整個超對味,清爽涮嘴又解膩!最後不忘外賣一杯珍珠奶茶回公司喝,一開始門口也是被它吸引,茶味香濃,珍珠彈彈,還有忌廉在面,下午都不怕眼瞓了😋

稻庭麵

• 稻庭麵
2022-10-05 535 瀏覽
近排阿囡係網頁或經過見到想食嘅餐廳,自己又唔夠零用錢去食便會Whatsapps 我,叫我帶佢去。零用錢少都有好處😂😂呢間餐廳便在阿囡覓食名單內。趁公眾假期一拖二帶兩個女過嚟試吓。中午黃金時段,但餐廳內仍只坐了三分之一。由於食完早餐不久,我們只點了兩個套餐share嚟食。京式鰻魚飯:珍珠飯係撈了鰻魚汁的有味飯,兩大塊燒鰻魚十分肥美。上面鋪滿左蛋碎和紫菜。份量不大,女士食啱啱好,男士便可能不夠飽。隨餐有一碗麵豉湯和少少酸蘿蔔。另外一杯凍桃🍑味焙茶,茶味和桃🍑味十分夾十分香,好飲。林屋牛肉丼:味道偏甜,好啱小朋友胃口。相比起鰻魚飯,呢個飯的份量較大。黑糖珍珠抹茶🍵特飲:大大杯,抹茶味好香濃,阿囡好鍾意。林屋抹茶🍵芭菲:賣相靚,樣樣齊,好味道😋整體用餐感覺十分舒服優閒,食物質素亦中上,唔錯。👍👍👍

由於食完早餐不久,我們只點了兩個套餐share嚟食。

京式鰻魚飯

林屋牛肉丼

黑糖珍珠抹茶🍵特飲:大大杯,抹茶味好香濃,阿囡好鍾意。
黑糖珍珠抹茶特飲

林屋抹茶🍵芭菲:賣相靚,樣樣齊,好味道😋
林屋抹茶芭菲

整體用餐感覺十分舒服優閒,食物質素亦中上,唔錯。👍👍👍
2022-10-04
京式鰻魚飯
林屋牛肉丼
黑糖珍珠抹茶特飲
2022-09-12 422 瀏覽
野食正正常常, 呢個價格係可以。我喜歡食soba所以冇什麼complain.服務就有D奇怪。佢哋唔係冇禮貌但係係冇注意細節。 音樂係播好MK 的歌, 仲要大大聲, 而且有Spotify 廣告? 我好似食在好local 的茶餐廳咁。 同埋員工要學下點樣去收盤啊放低啲嘢食咁囉。
野食正正常常, 呢個價格係可以。
我喜歡食soba所以冇什麼complain.
服務就有D奇怪。
佢哋唔係冇禮貌但係係冇注意細節。
同埋員工要學下點樣去收盤啊放低啲嘢食咁囉。

2022-08-21 365 瀏覽
最近到太古做嘢,午飯時間周圍都人滿為患,行經呢一間,見到冇人排隊,就即管試吓。果然冇人排隊係有原因的,呢間主打食日式甜品,但午市都有做套餐,求其點咗一個招牌乜都有。上菜一睇,就係典型嘅一格格日式和式,每樣一篤,每篤都唔係幾好食。埋單近百元 ,性價比低,午餐唔會有下次。
2022-06-10 643 瀏覽
今日嚟到太古城, 想搵一間幽靜嘅餐廳, 好好咁同朋友傾偈餐廳嘅裝橫 都好舒服 有少少日本風店員比左我地坐卡位, 有d privacy 我地叫左2個晚餐 (忘記影相)抹茶蕎麥麵份量都幾多 麵條好滑 又唔會太粗鯖魚定食 鯖魚味道好好味 都幾大條最好係1條骨都無 之後我地叫左3個甜品share 特製林屋抺茶餡蜜有厥餅❤️香港限定芭菲呢個都有厥餅❤️有抺茶雪糕 有士多啤梨超大杯 焙茶卷蛋 卷蛋焙茶味道好濃好好味隔離都有一球焙茶雪糕呢一餐食到好飽 好滿足
今日嚟到太古城,
想搵一間幽靜嘅餐廳,
好好咁同朋友傾偈

餐廳嘅裝橫 都好舒服 有少少日本風
店員比左我地坐卡位, 有d privacy

我地叫左2個晚餐 (忘記影相)
抹茶蕎麥麵

• 特製林屋抹茶餡蜜
  • 焙茶卷蛋
  • 抹茶蕎麥麵
2021-10-01 1529 瀏覽
京林屋係日本有兩百幾年歷史,係京都抹茶店既老始祖。香港都已經開左好多間分店,日本茶系愛好者都肯定聽過或者試過佢地既出品。雖然我唔係抹茶粉,但係疫情之後實在太太太掛住日本既傳統美食,所以某一晚係太古附近食完晚飯之後,實在忍唔住想坐低食番一杯正宗既抹茶雪糕同口感煙煙韌韌既蕨餅。.我只去過舊尖沙咀同銅鑼灣分店,估唔到太古呢間分店咁大間。傳統日系簡約裝修,座位都非常闊落。可能太耐無黎唔知道佢地宜家做埋正式既熱食主食,種類仲要有好多。但由於已經食過晚餐同係為左佢地經典既茶系甜品而進。.林屋抹茶芭菲 💲88⭐️4/5京林屋係日本抹茶芭菲既始祖,所以叫左一杯佢地寫明係招牌主打貨既林屋抹茶芭菲。呢款芭菲會有抹茶雪糕、白玉、抹茶啫喱同埋香滑忌廉,食落有層次。我最鍾意係抹茶雪糕同埋啫喱,有濃厚既茶香,啫喱口感好好,令整個芭菲幾有層次。.黑糖珍珠焙茶雪糕 💲58⭐️4.2/5想試多少少唔同口味所以另一客叫左焙茶雪糕,呢款黑糖珍珠焙茶雪糕係限定款式唔係主餐牌項目,不過睇番應該都推出左好一陣子。京林屋既焙茶雪糕焙茶味都好重,我覺得同抹茶比較各具特色,兩款我都喜愛。加埋黑糖醬同珍珠一齊食加左幾分甜度,其實都幾大杯但食
林屋抹茶芭菲 💲88
⭐️4/5
黑糖珍珠焙茶雪糕 💲58
⭐️4.2/5
想試多少少唔同口味所以另一客叫左焙茶雪糕,呢款黑糖珍珠焙茶雪糕係限定款式唔係主餐牌項目,不過睇番應該都推出左好一陣子。京林屋既焙茶雪糕焙茶味都好重,我覺得同抹茶比較各具特色,兩款我都喜愛。加埋黑糖醬同珍珠一齊食加左幾分甜度,其實都幾大杯但食完我都覺我唔夠。
秘製抹茶蕨餅 💲88
⭐️4.2/5
抹茶蕨餅係京林屋既一個生招牌,我好鍾意煙韌既甜點所以就算覺得真心貴都忍唔住點埋。上網睇呢款抹茶蕨餅用上日本國産蕨餅粉加上北海道甜菜糖,以獨特製法製成。一客六小件配上清香甜蜜既黃豆粉和黑蜜,口感煙韌彈牙,幼滑柔軟,如果價錢可以再平民番少少會係我成日想再encore之作。
總結:主食未有機會試到但茶系甜品確係出色,有去京都同類手既感覺。可惜既係定價唔算平民,作為平民既我只能偶一為之。
不專業食評 nei.foodie
Ok
2021-08-23 1011 瀏覽
京林屋🌟整體: 偏貴嘅專門食茶類甜品嘅專門店 質素正常🏠環境: 日系裝修風格 和式枱櫈 🧑🏻‍🍳服務: ✔️☆║.............║☆‼️ 焙茶啫喱雪糕 $ 58好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️✅ 個人覺得焙茶味好食過抹茶味 雖然係幾軟滑 但冇乜獨特之處 食完唔會記得係邊間咁✅ 茶味幾濃 但又唔會苦咁 合格‼️抹茶黑糖珍珠脆米雪糕 $58好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️✅ 好老實黑糖同抹茶真係唔係太夾 黑糖隻味蓋過抹茶味✅ 都係個句 雖然係幾軟滑 但冇乜獨特之處 食完唔會記得係邊間咁 我會prefer via Tokyo 多D 隻texture 同味道 獨特D📍 太古太古城太古城道22號明宮閣地下G406號舖Shop G406, G/F, Ming Kung Mansion, 22 Tai Koo Shing Road, Taikoo Shing, Tai Koo⏰ 星期一至日12:00 - 07:45☎️ 電話號碼 26383698📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵

京林屋

📍 太古太古城太古城道22號明宮閣地下G406號舖

⏰ 星期一至日
12:00 - 07:45

☎️ 電話號碼 26383698

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2021-08-15 963 瀏覽
臨近last day, 同同事係附近既餐廳食farewell lunch. 簡左呢間環境好闊落,又可以慢隻坐既京林屋,叫lunch set 仲有茶可以自己沖黎飲,好特別我嗌左焙茶 朝薰,成set茶具包埋個小沙漏,用黎計時。個茶壺好得意,好有自己煎茶既感覺而同事就嗌左葡萄焙茶,好香好香既葡萄味鰻魚飯,好足料,鰻魚分量多好味鰻魚有燒過,煎到香香的。飯嘅份量相對地唔多,啱晒我有跟麵豉湯同酸蘿蔔同事就食林屋和食料理,有好多款既小食,同事話好好味下次要試下呢到出名既抹茶製品

而同事就嗌左葡萄焙茶,好香好香既葡萄味

鰻魚飯,好足料,鰻魚分量多
好味
鰻魚有燒過,煎到香香的。
飯嘅份量相對地唔多,啱晒我
有跟麵豉湯同酸蘿蔔

同事就食林屋和食料理,有好多款既小食,同事話好好味

下次要試下呢到出名既抹茶製品

2021-08-06 1026 瀏覽
抹茶蕎麥麵 (冷) (Cold Chasoba) 配上 Wasabi 非常美味 😋🌿京式鰻魚飯 (原條) (Kyoto Unagi Don) 的鰻魚柳很軟身,連魚皮都易入口,而且也沒有魚皮腥味,吃時感覺不到有幼魚骨,我想應該是用上較好質素的鰻魚柳,所以不只一次來吃這定食了,吃起來感到很滿足啊 🥰🍱🌿還有林屋牛肉丼 (Hayashiya Beef Don) 的牛肉易咬開,配牛肉飯汁都不錯 🥢🌿喜愛這裡的手打抹茶,還有那漂亮的翠綠色,所以多數選吃抹茶味的甜點 🍃 期間限定的黑糖珍珠抹茶雪糕 (Maccha Ice Cream with Brown Sugar Tapioca) 和抹茶啫喱雪糕 (Maccha Jelly with Soft Ice Cream),抹茶味恰到好處,吃著香滑的抹茶雪糕,腦袋裏暫時甚麼都不用想了,只容得下這美妙的綠色雪糕 🍵🍃🍨
2021-03-13
  • 京式鰻魚飯
  • 抹茶蕎麥麵
  • 黑糖珍珠抹茶雪糕
2021-07-23 672 瀏覽
呢日來開太古呢邊, 行下行下, 到晚飯時間就周圍搵食, 朋友提議試下呢間, 食完個主菜可以食埋甜品 ! 可能呢日係假期, 始終人多 D, 係門口等左 15分鐘左右先有位, 而且店內服務員得 2個, 人手根本就唔夠, 又要落單, 又要執枱, 又要埋單一腳踢, 所以就算有位都一樣要等佢地執好哂先有得入座, 所以佢地 2個都會係笑容欠奉架喇 ! 不過呢樣都係其次啦, 主要都係睇返食物得唔得 !自己都好耐無食日式鰻魚飯, 於是就點一客來試下, 主要 menu 寫明係原條, 所以就更加想試試, order 完之後, 都等左 15 - 20 分鐘左右就到, 好香好熱, 鰻魚汁都幾多, 先咬一小啖鰻魚, 好熱好重鰻魚味, 加埋個汁岩岩好,  講真份量唔係好大, 不過就真係原條鰻魚上, 再加埋杯凍既冰茶, 感覺良好 !  朋友就叫左個冷麵, 但就忘記拍照, 哈哈 ! 甜品就當然要試佢既綠茶系列, 真係名不虛傳, 非常濃郁既綠茶雪糕, 再配埋紅豆, 個人而言係最喜歡, 完全好似成個人係日本度食緊甜品 !

2021-07-01
2021-07-11 449 瀏覽
煙韌的稻庭烏冬🍜今次我又過左太古城呢邊行街因為已經食咗飯所以唔算好肚餓只係想食啲小食,本身係俾佢門口嘅黑糖珍珠抹茶奶 吸引到,或者係諗住坐低食杯雪糕🍦 食個甜品搵個地方坐下傾吓計點知坐低咗之後搵晒成個Menu都見唔到黑糖珍珠抹茶奶 ,又覺得好似有啲口痕所以應該食得落熟食,所以決定同朋友一齊食稻庭烏冬🍜,我就食凍既稻庭烏冬🍜,朋友就食熱既稻庭烏冬🍜,我哋兩個都決定食$68嘅單點,因為佢$88套餐都只係加多一杯茶,我唔認為一杯玄米茶價值$20,所以單點好似抵啲稻庭烏冬🍜 好彩冇令我失望非常煙韌,凍既稻庭烏冬🍜比熱既稻庭烏冬更加煙韌,熱既稻庭烏冬🍜 個湯底非常夠熱亦都有佢嘅成功之處,唔知點解到買單嘅時候發現原來有折扣,我覺得都幾抵食可以下次再幫襯試吓其他嘢😋同埋唔使排隊我覺得都唔錯
煙韌的稻庭烏冬🍜

今次我又過左太古城呢邊行街
因為已經食咗飯所以唔算好肚餓只係想食啲小食,
本身係俾佢門口嘅黑糖珍珠抹茶奶 吸引到,
或者係諗住坐低食杯雪糕🍦 食個甜品搵個地方坐下傾吓計

點知坐低咗之後搵晒成個Menu都見唔到黑糖珍珠抹茶奶 ,
我就食凍既稻庭烏冬🍜,
朋友就食熱既稻庭烏冬🍜,
所以單點好似抵啲

稻庭烏冬🍜 好彩冇令我失望
非常煙韌,凍既稻庭烏冬🍜比熱既稻庭烏冬更加煙韌,
熱既稻庭烏冬🍜 個湯底非常夠熱亦都有佢嘅成功之處,
唔知點解到買單嘅時候發現原來有折扣,我覺得都幾抵食
可以下次再幫襯試吓其他嘢😋

同埋唔使排隊我覺得都唔錯