2018-09-20 3845 瀏覽
元朗出名多嘢食,不過雞煲邊爐呢啲我都通常會出去番市區食。今次近近哋喺元朗食半任食嘅雞煲邊爐,雖然並唔係全部食物都可以任叫任食,但其實我地全部嘢食都冇再添,因為食咗一round已經超級飽!🤰🏻.一開始會食刺身做前菜,刺身都幾新鮮。刺身係跟人頭份量,唔係任食㗎!.仲有呢兩碟前菜。之後就上雞煲🐤雞煲就可以任添嘅,不過我地食完本身煲入面嘅雞就夠啦!雞煲不過不失吧,唔算特別出色,大家可以留肚for之後嘅打邊爐環節😜食完雞煲就有第一份甜品送上!黑糖冰涼粉甜度剛好,作為中場甜品都OK。.食完雞煲之後,就同店員講可以打邊爐啦!店員會叫你地將啲雞骨掟番落雞煲入面,呢個時候你唔洗驚訝,因為呢到係會換過另一個新煲for打邊爐㗎。我地揀咗番茄薯仔湯,另外加湯嘅話就加椰子雞湯。.火鍋配料質素都唔錯,當中有啲係任叫任食,有啲就限人頭份量。.🐮牛頸脊雖然唔係任食,但本身份量都幾多,我地兩個人差啲食唔哂🤣.🦐🦀🐟海鮮盤有多款海鮮,好似款式每日都未必一樣,大概每日有6-9款。今次食嘅都幾新鮮,我幾鐘意鴛鴦海蝦、脆鯇魚同龍躉片,呢三樣都係任叫㗎!不過就算好想叫多round海鮮,我地個肚都唔夠容量了😹另外每人一隻鮑魚仔、蠔
元朗出名多嘢食,不過雞煲邊爐呢啲我都通常會出去番市區食。

一開始會食刺身做前菜,刺身都幾新鮮。

刺身係跟人頭份量,唔係任食㗎!
仲有呢兩碟前菜。

之後就上雞煲🐤

雞煲就可以任添嘅,不過我地食完本身煲入面嘅雞就夠啦!

食完雞煲之後,就同店員講可以打邊爐啦!
我地揀咗番茄薯仔湯,另外加湯嘅話就加椰子雞湯。
火鍋配料質素都唔錯,當中有啲係任叫任食,有啲就限人頭份量。

另外每人一隻鮑魚仔、蠔、蟶子都唔錯,雖然呢幾樣冇得再添,但我覺得其實已經夠食😅😂
🥟我打邊爐一向好鐘意食雲吞餃子,呢到嘅唔係現成貨,食落幾足料,如果我唔係咁飽我會食多幾粒🙈

⚪️丸類望落同平時食開嘅差唔多,由於我太飽嘅關係,所以我冇特別食丸啦🙈
🐟炸魚皮同響鈴都唔係現成貨,好食過平時自己去街市超市買嘅好多呀。

平時打邊爐我好少食響鈴,但今次都食咗幾條🙈
炸魚皮又大塊又脆,我鐘意呢🤣
🦑仲有黑白兩種魚滑,我幾鐘意黑色嗰隻墨魚滑,入面有粒粒墨魚粒㗎。

🍮最後仲有燕窩燉椰汁牛乳做甜品,係細細碗所以甜品胃都仲容納到🤣食落椰汁味幾重。

加埋一就$350/位,雖然整體質素唔錯,但其實就算係任叫任食,都好快飽到食唔到幾多🤣所以總括嚟講都算有啲啲貴🙈
見到呢到仲有幾間vip房,人多嘅話book vip房都唔錯,都係一個人多reu聚會嘅好選擇,因為呢到仲係冇限時食㗎呢!
自製醬料