2009-02-10 10 瀏覽
因有要事來到尖沙嘴﹐就同老婆來呢度food court試試。本人叫了滑蛋豬扒飯配湯烏冬套餐。因這店以烏冬為首選﹐所以就試烏冬先。湯烏冬 - 先喝湯﹐溫度只得微暖﹐令烏冬本身有幾多好都減了些分數。如本人要真正品嘗烏冬其煙韌既質地﹐那就會叫冷烏冬吧。叫得湯烏冬就是想食一碗熱騰騰的湯烏冬來暖肚﹐但遇到其微暖既湯底﹐不竟有點兒失望。 滑蛋豬扒飯 - 反而滑蛋豬扒飯做得出色﹐脆脆既豬扒被厚厚的滑蛋同炒得香香既洋蔥包住﹐令每一口都能食到每種食材既鮮味。滑蛋就是滑蛋﹐唔會好似出便所為滑蛋既熟蛋。做得有心﹐有質素。配料以大量洋蔥為主﹐亦有少量經醃製而切成細塊的海帶放在飯上既一旁。用來調和豬扒兼飯既鹹味,很好味。食完時見到師傅拿了4-5個以猜好的麵糰餅來加以猜埋一齊﹐然後用放在枱旁的小鍘刀切成幼條。總括雖然質素算是不錯﹐但覺得價錢稍為偏貴。題外話﹕呢度food court既櫈坐得好唔舒服﹐動不了的鐵骨架令座位很逼很短﹐攪到隻腳撞到枱下的鐵骨架幾下。相信係商場尊登這樣設計,因而令人唔會坐得太久或淨坐。

總括雖然質素算是不錯﹐但覺得價錢稍為偏貴。