2017-04-23
早前收到消息,Espuma灣仔同中環分店出左新菜式,今日即刻約埋朋友一齊去食下先先來一杯新出的飲品吧百利甜酒咖啡 $58咖啡味道濃郁 忌廉口感順滑 不過就沒有酒香 有點失望點了兩款前菜~Octopus with Olive Oil & Grapefruit Vinaigrette八爪魚配欖油及柚子醋八爪魚非常鮮味爽口 淋上柚子醋令味道再昇華而且賣相擺碟非常精細 得三片真係吾夠喉呢!Pan-fried Jumbo Scallops with Chorizo & Jamón香煎珍寶帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿三大隻帶子肉非常肥厚 而且鮮美 配上濃味既辣肉腸令帶子鮮味更突出 本來帶子上面還有黑毛豬火腿 影不及被人偷食一步了!到主菜喇~Squid ink risotto with crab claws自家製作蟹鉗墨魚汁燴飯炸蟹鉗有兩大隻 入面係蝦肉餅加蟹鉗 咬落好juicy但就食吾到好多蟹肉反而個墨魚汁燴飯幾好食 咸度適中 飯咬落有啲似意大利飯 我個人幾鍾意依種口感!Grilled beef short ribs served with crispy fries烤牛肋骨伴炸薯條配蜂蜜芥末籽醬
先來一杯新出的飲品吧
咖啡味道濃郁 忌廉口感順滑
不過就沒有酒香 有點失望
點了兩款前菜~
八爪魚配欖油及柚子醋
八爪魚配欖油及柚子醋
八爪魚非常鮮味爽口 淋上柚子醋令味道再昇華
而且賣相擺碟非常精細 得三片真係吾夠喉呢!
香煎珍寶帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿
香煎珍寶帶子配西班牙辣肉腸及黑毛豬火腿
到主菜喇~
但就食吾到好多蟹肉
烤牛肋骨伴炸薯條配蜂蜜芥末籽醬
薯條炸得外脆內軟 食落好香口而且吾覺油膩 非常推薦!
好有趣既菜式 來到店員會幫你打開紙包
一打開煙霧瀰漫 魚香湧現 影完即刻急不及待要試下!
紙包焗石斑柳及雜菜配黑水欖汁
底下還鋪上大量蔬菜,有黃瓜、青瓜、菠菜,仲有薯仔片 可以補充下纖維 令人覺得好fresh
又到左甜品控最期待既甜品時間喇!
紅絲絨蛋糕配雜莓
紅絲絨蛋糕配雜莓
蛋糕好濕潤Q彈呀 有啲似中式既馬拉糕口感
但味道完全吾同喔 有點朱古力味道 甜度吾高
拌碟既雜苺淋上濃縮既草莓醬 酸中帶甜 配上蛋糕很不錯
賣相非常精緻呢!主要是吃中間的咖啡慕絲蛋糕
彩虹麻糬窩夫伴焦糖醬配雪糕
雪糕是焦糖杏仁味 愛吃雪糕的我表示很好吃 首先耐溶程度高 而且味道濃郁 甜度又適中!
但這個彩虹麻糬窩夫除左賣相精美之外 味道真係一般
食落似脆米餅 非常黏口 而且甜度過高 似食緊糖既味道 連中間舊麻糬都係偏甜既草莓麻糬
窩夫零蛋香味 底下還有大量吉士醬 成個甜品完全係甜過頭 我不太喜歡呢⋯⋯幸好伴碟還有很多新鮮水果可以食 伴著食都還可以。
整體感覺還不錯,前菜同主菜都非常出色,環境又舒適,係灣仔聚餐既好地方