2005-10-20
好友生日梗係要比d surprise 佢啦,又唔想食得太平,又要食得有特色同坐得舒服,就一定首選係Peninsula 既Chesa 啦。之前同女友celebrate Bday 黎過,d水準高到不得了,生日仲有個chocolate 屋仔添,好過去買bday cake。garlic bread - Menu 冇既,不過佢本身d bread 都已經好正好新鮮,但如果你有胃口的話我suggest 你叫一客garlic bread 試試,傳聞係香港至正既garlic bread係之前既網友介紹。Raclette - 黎食瑞士菜,Cheese就一定唔少得,而呢個Reclette 我覺得好有特色。Foie Gras 鵝肝加上蘋果蓉- 不過我覺得整得麻麻,外頭唔夠crispy。食過兩次都係整得普通。Cheese Fondue - 佢好勁酒味,比普通既cheese fondue d味出好多。但我兩位女仕就唔係喜愛,所以成盤差唔多我一個包辦晒。Chesa 最出名既主菜紅酒燴牛尾- d牛尾林到不得了,而且唔會痴牙而且d汁好濃好正。再加埋d勁creamy既薯蓉,不過食到呢到,你已發覺你想order 更多既薯蓉
Chesa 最出名既主菜紅酒燴牛尾- d牛尾林到不得了,而且唔會痴牙而且d汁好濃好正。再加埋d勁creamy既薯蓉,不過食到呢到,你已發覺你想order 更多既薯蓉but u are already too full.
grilled lamb rack - 令一出名既主菜,一個dish 有4隻rack 呀大佬。
Dessert因為次次都食得太飽,跟本就冇機會叫,但兩次我都特別叫左個朱古力屋仔出兩位女仕生日,好別緻,不過朱古力味勁濃,但其實主菜係屋仔裡面vanilla ice-cream,係我食過咁多vanilla ice-cream 之中最好味既。
Portion大到不得了,我同女友第一次去兩個人食,叫左2個appetizer 加一個main dish share, 點知佢可以將個main dish 分兩個plate 上比我地,每人有成兩隻大牛尾,加埋薯蓉已經飽到死左。個陣以為我地叫錯左2個main dish, 比bill 個陣睇返佢只收一份portion 錢。$200-$300一個main dish 夠兩個人食,其實比好多大餐廳都扺食。