2020-05-05 105 瀏覽
上年去東京旅行果時,已經同朋友想去試一下呢間一星米芝連既拉面,但可惜既係係當時諗住去果時當日撞正休息日,所以最後都無試到呢!但估唔到呢間金色不如帰竟然開到黎香港,緊係要朝聖下呢間過江龍啦。咁當日都係因為疫情關係啦,唔洗等直接入座,我地叫左碗貝汁鹽味拉面同貝汁醬油拉面各一碗,同埋加左隻溫泉蛋。拉面黎到當然跟下佢個牌仔去品嘗啦,呢間拉面既最大特色係佢既湯底係以貝類魚湯同豬肉煲為湯底,鹽味和醬油味分別配以白松露同黑松露調味,味道足以令人留下深刻印象。但我同女朋友都覺得貝汁醬油味比鹽味更好食,可能黑松露既味道配合埋牛肝菌同蔥更有層次感,而鹽味拉面的白松露味道太霸道,掩蓋左牛肝菌既味道。而溫泉蛋有蛋香,但略略有少少過熟。總括黎講呢間過江龍一星米芝連拉面店,絕對值得一試,只是價錢可能比其他拉面店高一點,有機會會再黎!

而溫泉蛋有蛋香,但略略有少少過熟。

2020-05-01