2022-10-03 100 瀏覽
上網search大埔有咩好食😋,一定會出「東記上海麵」同另一間!但依間「東記上海麵」有2間,分店係廣福道,另一間總店係大埔墟熟食中心,今日我地去左幫襯分店!分店裝修用左型格懷舊式再加上貼有以前舊大埔照片,可以比大家睇下大埔嘅改變!餐牌上食物種類比總店多,除左麵食仲有菜飯同埋牛腩牛筋。我地叫左個 「豬扒雞翼淨食」、「竹筍牛腩粗」同「雲吞牛筋粗」,大家再留意一樣野,食 東記 叫粗麵係代表上海麵同埋每碗麵都有跟菜芯。先講下個「豬扒雞翼淨食」,上菜個時會用外賣盒裝🥡,應該係預大家食唔哂拎走,豬扒都好厚下炸得幾香口,不過有1/2去個炸皮同肉分開;到雞翼,都係正常size炸得香口,唔會係單骨雞翼,由於大食關係,我地最後食哂!至於「竹筍牛腩粗」同「雲吞牛筋粗」都無咩大驚喜,牛腩比較硬,竹筍唔夠辣偏鹹。今次評分5分為滿分我比3.5分,主要都係比係「豬扒雞翼淨食」

雲吞牛筋粗
竹筍牛腩粗