2018-04-03
為慶祝友人生日,一早就book咗呢間高檔日式鐵板燒食。位於尖沙咀嘅樓上舖,環境恬靜,我地6點幾嚟到只有一枱客人,除咗可以即場睇廚師整嘢食外,望向外面可以見到維港五光十色建築物。由於唔想諗嘅關係,選咗鐵板燒特選二人套餐。海膽凍豆腐&蟹肉枝豆薯蓉。海膽連凍豆腐食可以食得出海膽嘅鮮味,而淡淡薯蓉嘅點上偏咸嘅豬扒汁剛好。煮穴子沙律。大大粒嘅魚子加上鰻魚同沙律醬感覺新鮮,亦都好開胃。龍蝦湯。廚師將龍蝦炒過加上預先準備嘅湯,味道超鮮!西班牙紅蝦配紅蝦啫喱。紅蝦好鮮甜,廚師燒到連蝦腳都食得落肚,而個紅蝦啫喱相對味道較淡,建議先食啫喱再食紅蝦。活北寄貝配芝士牛油汁。芝士奶味較重,北寄貝好爽口,飲埋最後啲汁正。鵝肝配黑醋汁。甜甜地嘅黑醋汁同鵝肝食落開胃唔漏。日本A4和牛厚燒&牛舌心。肉汁豐富,牛舌口感較爽,和牛厚燒就好有咬口,亦都唔韌。高菜文昌魚炒飯。未食已經比啲飯香吸引,連埋啲酸菜炒唔會覺得滯。紅豆湯年糕伴意式雪糕。紅豆湯甜到好似飲緊糖水咁,綠茶雪糕就比較正常,食埋甜品真係大滿足。第一次食咁貴覺得好肉尺,但係有呢啲食材同環境都值得嘅。
龍蝦湯。廚師將龍蝦炒過加上預先準備嘅湯,味道超鮮!
鵝肝配黑醋汁。甜甜地嘅黑醋汁同鵝肝食落開胃唔漏。
第一次食咁貴覺得好肉尺,但係有呢啲食材同環境都值得嘅。