2018-07-19
千賀水產餐廳裝修簡潔,環境乾淨衛生。枱面雖然不大,但足夠放置烤爐及多款食材,細心之處係佢放置了小型啤酒桶,讓客人將殼、骨及菜汁等棄置。食材紙分門別類,整齊放置架上,部分食材更有建議煮法,非常細心。先來一套海鮮磯燒頭盤,有 蟶子、蜆、青口、貴妃蚌、八爪魚仔和海蝦,全部都很新鮮,特別是海蝦,雖然插在竹簽上,還一直在動!刺身方面,今次揀選了三文魚、甜蝦、希靈魚、鮑片及北海道帶子等,原先對放題提供的刺身不會抱太大期望,然而,今次竟然有意外驚喜,不但沒有預期中的冰雪味,反而食到鮮味,抵讚。燒物方面,點了燒鯖魚、牛舌、牛扒及雞扒等,味道都非常不錯,雞扒更是不能錯過,醬汁野味,肉質鮮嫩。由於滿枱都是食物,部分燒物放涼了,可以放回烤爐上加熱,非常方便。天婦羅非常美味,粉漿不會過厚,全部即叫即炸,如果天婦羅醬汁內的蘿蔔蓉可以多一點就更好。牛扒非常不錯,燒得很香剛剛好,不會太乾身亦不會太韌。燒蠔和燒元貝燒得很好很漂亮,蠔肉和元貝肉都很甜。壽司都做得唔錯,每件壽司嘅份量可以做到一啖一件,唔會食一兩件就好飽,可以試多幾種唔同嘅口味,火炙蒜蓉三文魚壽司係我推薦嘅! 芝士黃金焗扇貝和千賀焗黃金蠔的水準不俗,芝士味
壽司都做得唔錯,每件壽司嘅份量可以做到一啖一件,唔會食一兩件就好飽,可以試多幾種唔同嘅口味,火炙蒜蓉三文魚壽司係我推薦嘅! 芝士黃金焗扇貝和千賀焗黃金蠔的水準不俗,芝士味道不會太鹹,帶子爽口,而特別有一樣食物推介嘅係係千賀料理入面既黃金蠔,超有水準!
芝士肉醬焗茄子,超級多芝士,茄子肉質軟稔。
有樣野好正既係嘢飲Apple cider 係任飲㗎,真係好鍾意飲,鍾意飲又鍾意食水產既朋友們,千賀水產一定啱你。
最後當然不少得甜品,有啫喱、布甸、雪糕、雪條、雪糕糯米糍,總有一款合我們心意。其中有一款雪條是孖條,重拾我們的童年回憶。