2017-10-28 58 瀏覽
我同朋友都咁岩係銅鑼灣放工,就相約去食一間好出名既火鍋 - 漁火😋😋😋呢間餐廳比起一般嘅火鍋店餐單項目比較豐富又豪華❤️❤️❤️ 仲有唔少比較高級嘅食材可以比顧客選擇😍😍😍每個客人一嚟到,waiter都會拿上呢一個九宮格一樣嘅調味盤😁😁 比客人調出屬於自己嘅味道😀😀😀首先我哋揀咗一個胡椒豬肚湯,好香濃嘅胡椒味而且豬肚亦都相當新鮮😊😊😊 呢個湯底可以不但可以癖除海鮮或者肉嘅蘇味🐔🐷🐮🐟🐠🦐 又可以有陣陣胡椒豬肚嘅清香味道,唔會太過濃烈而蓋過咗原有食材嘅味道😆😆😆👍🏻👍🏻其中一樣我好欣賞嘅食材就係:呢碟鮮炸響鈴😆😆😆 一問之下 原來店舖會喺客人落單之後即刻炸新鮮嘅響鈴👏🏻👏🏻👏🏻 真係好有誠意👍🏻👍🏻 現炸果然係唔同啲,非常香脆又有豆香味😎😎😎放落湯底幾秒鐘即刻拎上嚟口感非常好😛😛😛另外我哋仲叫咗一盤先雜菜🥗🥗 仲有魚皮餃 同埋魚腐🍢🍢 我朋友好鍾意食魚皮餃😙😙 佢嘅評語係呢一隻魚皮餃相當新鮮😚😚 另外我哋仲叫咗一盆雜錦刺身: 有非常新鮮嘅帶子。北寄貝。泰國鮮蝦。吞拿魚....呢個雜錦刺身嘅吞拿魚相當肥美😉😉😉相當有口感而且入口即化😎😎😎另外一樣我哋都好欣賞嘅就係呢碟新鮮即開生蠔😍😍😍😍😍 超級

呢個雜錦刺身嘅吞拿魚相當肥美😉😉😉
相當有口感而且入口即化😎😎😎

另外一樣我哋都好欣賞嘅就係呢碟新鮮即開生蠔😍😍😍😍😍

超級大隻而且非常有好嘅鮮味🤗🤗🤗
大到真係可以媲美成隻手掌🖐🏻🖐🏻仲好肥美❤️❤️

呢個即打四寶丸 真心不得了😍😍😍😍
我同我嘅朋友都最鍾意呢個四寶丸🍡🍡🍡
上面白色嗰三粒係墨魚丸,相當彈牙而且墨魚味好突出又鮮味🦑🦑🦑
第二款係鮮蝦丸,打壓到不得了中式到啖啖鮮蝦肉,佢特別之處-仲係粒丸嘅外層沾滿左香脆鮮味濃厚嘅櫻花蝦乾🦐🦐🦐🦐
第三款就係牛肉丸🐂🐂🐂 牛嘅味道相當濃郁👍🏻👍🏻👍🏻 而最後一款亦都係我哋覺得最最最特別嘅一款~~~~

相信大部份人都食過鹹蛋蒸肉餅!佢呢款肉丸嘅設計概念大致上都係同鹹蛋蒸肉餅類似😀😀😀真係相當有創意😍😍👍🏻👍🏻👍🏻
喺圖片大家都可以見到肉丸嘅外層係碎豬肉,裏面包住相當鮮味而爆汁嘅鹹蛋黃💛💛

另外我哋仲叫咗一碟非常高級嘅豚肉💙💙
切得非常之薄,肥瘦分布均勻,相當有豚肉味,令人一食難忘😌😌😌
呢一餐真係食得好開心,而且好豐富,仲有都好多唔同高級嘅食材😚😚😚😍😍😍 火鍋真係食一世都唔會厭💓💓💓
2017-10-17