2023-02-26
每年生日都會好期待😍因為閨蜜總會為我做生日,佢亦都好有心思架,會特別揀間餐廳同我食飯慶祝,今晚佢就帶我去食日式鐵板燒😋😋餐廳質數都幾高檔,餐廳非常開揚,而且長長的鐵板爐,可以見到師傅們既功價,而且餐廳抽煙很好,無乜油煙味,而且侍應們都非常有禮,令人有賓至如歸感覺👍🏻👍🏻由閨蜜發板,同佢各一個dinner set,可以一次過食到龍蝦及鱈場蟹腳😍😍餐前酒:清香柚子酒,非常易入口,將個胃叫醒先👍🏻Starter:前菜係清新沙律菜,配上爽脆車厘茄及麵包糠,口感豐富👍🏻師傅出場,開始先處理海鮮類🤤日本鮑魚😍肥美日本鮑,雖然大大隻,但好爽口彈牙👍🏻師傅話配上海苔汁,鹹鹹香香突出鮑魚鮮味🤤季節海鮮😍香煎銀鱈魚😋本身銀鱈魚含豐富油脂,肉質非常嫩滑,輕輕燒之後,皮脆內滑,然後師傅加入魚湯,更加提鮮😋香煎日本蠔,肥美厚身,口感清爽🤤活龍蝦😍肉質較為鮮彈緊實,師傅拌上香草汁,但自己就覺得就咁食已好鮮味😋鱈場蟹腳😍唔駛點樣調味,師傅已去晒殼,燒好就直接品嘗,蟹肉飽滿鮮甜😍和牛薄燒&和牛厚燒😍食食下,見師傅就拎出令人嘩一聲既和牛出黎,有一片一片薄切和牛,仲有厚切和牛😍師傅先將薄切和牛燒一燒,再配上日本蔥及蒜片,
清香柚子酒,非常易入口,將個胃叫醒先👍🏻
前菜係清新沙律菜,配上爽脆車厘茄及麵包糠,口感豐富👍🏻
日本鮑魚😍
唔駛點樣調味,師傅已去晒殼,燒好就直接品嘗,蟹肉飽滿鮮甜😍
食食下,見師傅就拎出令人嘩一聲既和牛出黎,有一片一片薄切和牛,仲有厚切和牛😍師傅先將薄切和牛燒一燒,再配上日本蔥及蒜片,然後捲起作和牛卷,香濃和牛肉香味,而且鮮嫩多汁😍另外師傅叫我地要試試個麵包,因為餐廳找過好多不同麵包質地,呢個係最適合配和牛厚薄燒一齊食,師傅輕輕將麵包兩邊表面燒一燒,令其香脆,但中間就好鬆軟👍🏻
外脆內嫩,有滑膩入口及化的感覺,師傅淋上黑醋,更易入口及解膩😍
野沢菜煙肉炒飯😋
用上4隻日本蛋,再配上煙肉及蝦乾,炒出這碗好吸引的炒飯,味道剛剛好,每粒飯都好飽滿😋
日本芽菜,每條芽菜都好漲卜卜,又甜甜地,正👍🏻
飲到碗濃郁清甜味噌湯,可以將味蕾清一清👍🏻
香之物😋
呢個係日式漬物,口感爽口,亦都可以清淡味蕾🤤
靜岡蜜瓜 - 當侍應遞給我們時,已聞到好香😋餐廳非常之好,已切好一件件,清甜多汁,好感恩食到一餐好豐富的生日飯☺