2021-08-21 25 瀏覽
今日嚟到享負盛名嘅沙田大圍新強記食晚飯,餐廳門面相當古色古香,門口有一對大紅燈籠高高掛,入到餐廳除咗大堂有兩盞好大嘅水晶吊燈之外,牆上面仲有呢一幅綠油油嘅山水壁畫,好一個傳統嘅中式格局,我哋揀咗個四人套餐,有湯有羹有乳鴿兩隻有小菜三碟同埋一個炒飯,陣容鼎盛。金牌燒乳鴿兩隻,燒乳鴿率先送上,侍應一放碟乳鴿上枱即刻香氣四溢,乳鴿皮脆肉嫩,味道鮮美,加上熱辣辣嘅溫度,果然不愧為餐廳嘅招牌菜。黃金粟米魚肚羹,跟住嚟嘅係粟米魚肚羹,上枱時候嘅溫度係熱到要攤一陣先可以擺入口,魚肚切到一粒粒,好似肉丁咁樣,一啖幾粒口感唔錯,而且蘊藏量豐,鍾意食魚肚嘅我大愛。菠蘿生炒骨,生炒骨炸得酥脆,酸酸甜甜十分開胃,我食生炒骨通常連配菜都唔會放過,紅椒、青椒、紫洋蔥、菠蘿通通俾我掃哂,我覺得將啲配菜夾埋啲生炒骨一齊食係最好味嘅。沙爹牛肉炒芥蘭,芥蘭嬌嫩爽甜,牛肉嘅份量不少,配上沙嗲汁同埋薑粒同炒,可以餸到好多碗飯。椒鹽脆豆腐,呢個椒鹽脆豆腐令我非常驚喜,炸得外脆內嫩之餘仲帶有微甜,再加上椒鹽嘅加持,對味 味蕾十分衝擊。新強記嘅三寶除咗燒乳鴿之外仲有燒鵝皇同埋雞粥,下次嚟試埋呢兩樣先。