2017-09-06 839 瀏覽
今次想講下芥蘭。嚟到一家廣東麺家,通常只會諗到食雲吞、水餃,定係柱侯牛腩;又有幾多人會留意碟菜呢?因為最近要減磅,往往都想中午時分食碟菜,一方面多啲纖維填飽d個肚,二來又可以食少啲澱粉質同肉類。喺廣東麵家通常只得菜心同芥蘭嘅選擇。响其他麵店好少食芥蘭,通常叫菜心或生菜。但自從响呢度食過一次芥蘭之後,每次返嚟都encore再食!!我估計呢度有特定嘅蔬菜供應商,因此芥蘭嘅質素保持得非常非常穩定!穩定到每一次食每一條嘅芥蘭嘅粗度都差不多係一個五毫子嘅直徑,而且十分爽脆清甜,加上用鹼水嚟淥,可以保持非常翠綠嘅顏色!如果想食腍d,要額外同伙記開聲。點解咁讚賞呢度嘅芥蘭?試過喺其他出名嘅麵店叫嚟食,總係覺得淥得太腍,特別係麥文記,而其他又總係覺得唔夠清甜,或者比較幼身唔夠咬口。始終都係呢度嘅係無可挑剔,正!!不過,唔滿意嘅地方就係價錢實在太貴(明白一分錢一分貨),同埋收銀阿姐十年如一日冇笑容嘅十級西面表情。

不過,唔滿意嘅地方就係價錢實在太貴(明白一分錢一分貨
),同埋收銀阿姐十年如一日冇笑容嘅十級西面表情

2017-09-06