今日要去炮台山交一交文件,作為新界人,其實真係好難會嚟到呢一區,好彩有朋友喺附近返工,可以順便約埋佢食飯,感覺先好似不枉此行佢帶咗我黎蜆殼街,我覺得個名好搞笑,咁岩附近又真係有Shell油站其實佢個招牌唔係好睇得到,可能冇着燈嘅關係啦,喺佢對面有一間藍色門面裝修嘅西餐廳,對比起來,其實佢真係好唔起眼呢間餐廳原本我當佢普通西餐,環境真係同一間普通西式小店冇分別,唯獨係掛咗好多張相,望真啲原來有謝霆鋒個樣後來喺點餐嘅時候,朋友先同我講咗一樣野,就係原來呢間餐廳,謝霆鋒有份設計Menu我地叫左幾款食物share~.黑炭黑蒜包 $70呢個係朋友真心強烈要求話要食,上枱嗰一刻係幾香蒜蓉味嘅,但睇落黑蚊蚊,最多咪當佢竹炭麵包咁樣食?心諗有乜嘢咁特別。。。點知食落,除咗蒜蓉味,竟然係甜甜地!我印象中我試過成粒黑蒜就咁食,而呢一個甜甜地嘅感覺似曾相識,所以我肯定佢係由黑蒜磨出黎嘅蒜蓉!嗰一刻真係覺得好有創意好特別而且包嘅份量一啲都唔小,每塊包都厚切,好大塊!條邊烘到脆卜卜,中間因為搽咗蒜蓉,所以變咗腍身,冇辦法烘得脆但係正因為咁所以吸收晒黑蒜蒜蓉嘅味道.蕃茄水牛芝士沙律 $100呢個沙律我已經係唔小餐

我地叫左幾款食物share~.
黑炭黑蒜包 $70
黑炭黑蒜蓉包
而且包嘅份量一啲都唔小,每塊包都厚切,好大塊!
但係正因為咁所以吸收晒黑蒜蒜蓉嘅味道

蕃茄水牛芝士沙律 $100
呢個沙律我已經係唔小餐廳食過無數次,係超級鍾意食,因為鍾意水牛芝士嗰種煙煙韌韌又唔係溶晒嘅口感,呢個菜嘅技巧其實就只係切蕃茄同埋水牛芝士,正常黎講番茄只要新鮮,水牛芝士冇變壞都唔會整得難食;但係好少餐廳會得到突破,呢間餐廳比左我一個好深嘅印象,因為佢用嘅蕃茄係屬於比較大個,比較鮮甜品種嘅蕃茄,食物唔會起沙,水牛芝士切得好厚
好足料,完全係貨真價實
不過如果你再問我意見,我會覺得唔好浪費左佢地既心機,可以加啲合桃碎特別做伴碟,再增加口感

炸蒜頭香煎三文魚欖油意粉 $179
一堆炸蒜頭山好吸睛
因為我其實係一個蒜頭怪,呢個意粉份量都十足,完全係夠兩個人黎食乜都唔叫,淨係食呢個意粉都會飽七成
面頭啲炸蒜唔會炸到黑晒,我覺得呢個係值得讚賞,因為當蒜頭切到好細粒其實好容易炸燶,食落脆卜卜好香口;
香煎三文魚比手掌要大!
佢冇煎到過咗龍;意粉似係用欖油炒,其實真係好簡單冇乜花巧,就係因為簡單嘅方法配上炸蒜食,其實味道簡單又突出,係最好食嘅方法!
意粉同時吸左三文魚自己本身嘅魚油。不過真係略嫌呢個意粉油左少少。
虎蝦奶油忌廉意粉 $169
2大隻虎蝦睇落好多肉
我地一黎就已經ko左隻蝦,跟住就得返淨食意粉
個意粉唔dry,好食到我覺得比一碟淨意粉我都食得晒
好creamy!食到好重奶油味,其實絕對知道肥,但出奇地唔膩
有少少甜,所以又有少少似甜忌廉煮意粉,我鍾意

另外要提!佢地係用扁意粉,比較挺身,同埋吸汁

Drink Menu
除左普通咖啡,果汁,仲有酒飲!放工黎呢到同同事chill out下應該好有feel
熱latte $40 Lemonade $45
朋友要返工,提一提神,叫左杯latte。真無諗過小型西餐廳都會有咖啡拉花,仲要係幾靚
偷飲左佢一口,佢既咖啡豆唔係極回甘個種,好濃,我飲唔出係咪好既品種,不過絕岩我口味,奶就唔係好滑,但呢杯咖啡都配得上$40

我認知既lemonade係透明梳打水咁既顏色,呢到用左玻璃瓶裝,感覺好似高級左,似貴價超市先買到個d。佢係橙黃色,無汽泡,同我想像既有出入,不過即管試下。會飲到d檸檬味,唔太酸,估計再落左橙汁落去balance返個酸度,極體感覺好舒服,飲晒都唔會太甜

睇電視見到謝霆鋒又亂灑鹽,亂落糖,人人話佢無料扮有料。
呢次食過,我既感覺係其實佢既浮誇性格,係令到佢有大膽創新既要點,佢既創作,絕唔係天花龍鳯,而係入型入格,謝霆鋒的專屬浪漫。
2018-06-10