2014-11-13 392 瀏覽
同母親大人預祝生日,當然要食好嘢! 做足晒準備功夫之後卒之係來咗呢間好吊腳既日本料理~花師奶都算係間中高價既日本餐廳,套餐有一系列從頭盤到甜品既菜式,菜式設計上其實就冇乜特別,不過各樣都有啲,而且都會啱我地口味叫咗個2人套餐,上菜速度算快,各道菜味道同價錢成比例,個人就唔係好挑剔既~ 所以基本上覺得全部嘢食味道都相當不俗! 不過都不足以令到想寫食評,真正令我想寫食評既就係呢個紫菜茶泡飯~佢用既其實並非紫菜湯,紫菜湯細細個都成日飲,除咗紫菜之外,通常會加埋瘦肉同粉絲,令到成個湯既味道會偏鹹;而泡飯通常就會係用啲濃味少少既湯底,好似冬瓜粒湯或者蕃茄肉片湯等等,花師奶呢道紫菜茶泡飯恰恰相反,紫菜茶並冇加到瘦肉,反而令紫菜既味道更突出,另外再加咗少少葱花,令到成碗飯睇落有少少似麵豉湯~~泡飯係用咗珍珠米來整,粒粒漲卜卜既米食落口感煙韌,比起平日食開用普通絲苗米來整既泡飯更有咬口,加上有湯浸住,令到珍珠米更加飽滿~ 雖然絲苗米飯香會比珍珠米重,但係個人就認為用有口感既珍珠米令碗泡飯變得更有特色!呢道泡飯其實食落會比較清淡,對於重口味既朋友可能就麻麻地~ 但係我又反而覺得呢道菜能夠中和番之前食過幾

呢道泡飯其實食落會比較清淡,對於重口味既朋友可能就麻麻地~ 但係我又反而覺得呢道菜能夠中和番之前食過幾道菜既油膩同口腔內既殘餘味道~

大角嘴既花師奶雖然位置唔方便,又懶醒地喺太子站出咗... 不過好在食既嘢、環境、服務各樣都值得我地咁行法既~ 下次搭東涌線去奧運可能會近啲既

2014-11-02
慶祝紀念