2019-03-08
離開咗舊公司都有半年,但間中都有D舊客人搵我,次次都將D客Pass哂比個舊同事,所以佢就多謝我請我食飯...養心殿台式養生鍋聽過好多次,間中亦都聽到有朋友、同事去食,個個都話好正,今次終於都到我去試吓喇!上網睇原來有好多分店,而今次舊同事就選擇咗喺佐敦,位置都好方便揸車或者搭車嘅人士到訪。由於我地比平常食飯時間早到,所以唔使等位,餐廳環境裝修到好古式感覺,好靚。坐底後都發現到一D餐廳嘅細心位,包括每張枱底都有一個藤籃比食客放野,但呢樣都好普通,最特別係有衣架,去過咁多打邊爐嘅地方都係第一次見到。乖乖地坐定咗後就點野食喇湯底我地點咗鴛鴦鍋,我揀咗麻辣湯,而朋友就揀咗酸白菜肉鍋。揀完湯底就出咗去拎醬料平時好多火鍋店D醬料就咁放哂喺到,呢到都一樣,但就會有多一張醬料名稱,又發現到多個細心位呢!返埋位後野食&湯底開始陸續上枱麻辣鍋可免費一份鴨血/酸白菜白肉鍋就有一份白肉,但鴛鴦鍋就二選一,我哋就選擇咗鴨血,真係無揀錯,D鴨血超級滑!係個肚無哂位,有位一定會點多一份黎食呢!而另一邊酸菜白肉鍋個湯底飲咗一啖次後就愛上咗,個酸味剛剛好唔會搶喉,最緊要係飲完一D口渴嘅感覺一D都冇,而家打緊字諗起都流口
返埋位後野食&湯底開始陸續上枱
而另一邊酸菜白肉鍋個湯底飲咗一啖次後就愛上咗,個酸味剛剛好唔會搶喉,最緊要係飲完一D口渴嘅感覺一D都冇,而家打緊字諗起都流口水呢🤤
牛肉都OK嘅,下次會試吓手切牛;而牛柏葉都好爽口
雲吞入面嘅蝦好彈牙爽口,即證明D蝦新鮮
而鵝肝墨丸都好出色,鵝肝好香,墨丸好滑好彈
響鈴就新鮮即炸,上到枱仲熱辣辣
台灣翠絲水蓮呢樣都係人生第一次食,個口感好爽,好特別,下次黎都會再點。
由於有老細找數唔好意思影張單,今次就無影到,不過好似都係食咗七百幾蚊啫,下次再食過。