2016-05-21 298 瀏覽
公主一詞通常出現係小朋友既故事書內,王子錫錫,壞人後母,長大了愈黎愈少做公主既機會,宜家做左人媽媽,公主之位頓時失去,老公話比個機會我做一晚公主,於是去左公主Cafe當一晚公主。 餐廳環境優美,無論擺設,佈置,氣氛都令人置身童話世界中。餐廳主要以白色為主,好多蝴蝶,馬車既童話佈置。老公話今晚任我食咩,任我點,未點餐前,侍應送上Welcome food,令人驚喜萬分。先有曲奇,曲奇有幾隻味,我最中意魚子醬,好香既魚子醬味,真材實料,咖啡合桃味曲奇有濃厚既咖啡味,非常香。餐廳為左照顧各人需要,仲有健康曲奇,當中我中意洛神花曲奇,洛神花可以降血壓,一般人用來飲用,無諗過可以作為曲奇材料,味道有少許酸澀,但有曲奇甜味,兩個味道互相中和,十分特別!再來Gentleman Butter配麵包,Gentleman Butter味道好特別,唔同一般牛油,無咁甜無咁膩,我十分欣賞!另外仲有Olive Oil&醋配麵包,麵包十分鬆軟,本身以為係淨麵包,但入面有提子乾,少少合桃,喜出望外!焗紅菜頭,黃菜頭配松子仁,西瓜全部都是健康食品,菜色設計好考心思,老闆娘話呢個菜叫心心相印,紅菜頭黃菜頭,西瓜都呈心形
焗紅菜頭,黃菜頭配松子仁,西瓜
全部都是健康食品,菜色設計好考心思,老闆娘話呢個菜叫心心相印,紅菜頭黃菜頭,西瓜都呈心形,未食已經覺得甜絲絲,我好中意伴碟的Cream,有點檸檬味,雖然有少少苦澀,但配埋紅菜頭,黃菜頭既清甜味,食用味道岩岩好,西瓜又甜又多汁,菜色賣相好靚,睇落好似半個太極咁,咁多心心,用黎求婚,示愛都一流!
焗紅菜頭,黃菜頭配松子仁,西瓜
香煎椰菜花配醋浸提子
呢個菜既設計同鋪排好有心思,椰菜花有3層,愈底愈酸,第2層既椰菜花最美味。椰菜花曾經煎過,食落好爽口好脆,好有咀嚼感,配埋酸酸既醋同提子,雖然好酸,但十分特別,酸既程度屬於可以接受。早前紅菜頭甜,呢個椰菜花酸,用黎做Startar一流!安排具心思~
香煎椰菜花配醋浸提子
西班牙燒大蝦配香脆蒜粒,韭菜花
先唔講味道,淨係講個香味已經係"香味奪人",一上枱一陣香濃蒜味,仲有我最愛既銀芽墊底個點綴,銀芽同大蝦吸收晒香濃蒜味,食起上黎好香口惹味。大蝦係新鮮蝦,明顯地食起黎有新鮮蝦味,沒半點雪藏味,蝦肉大大件而飽滿,身為公主既我最愛呢個菜!今晚之最~
西班牙燒大蝦配香脆蒜粒,韭菜花
北海道刺身級帶子配柚子醋,蘋果,蘋果茸
有個好大個既貝殼,貝殼下面係一堆粗鹽,賣相好靚,好有海灘feel。帶子帶點青蘋果同柚子味,兩個味道參半,青蘋果味令帶子變得好香甜。帶子肉結實飽滿肉厚,一啖咬好似"先"入口咁,滑0都0都,入口即融化,想唔到蘋果同帶子味道咁match!
香煎深海爐魚配燒雅支竹,甘荀苗
爐魚係新鮮爐魚,完全零雪味,魚無用特別材料烹調過,只係用海鹽普通煎過,令我地食到魚既鮮味,魚肉白雪雪,肉質甜甜地,好有魚既鮮味,肉味肥美,無骨既魚肉令魚好乾淨,賣相美觀。甘荀苗煙煙韌韌,食落有啲似薯條味呢!
龍蝦空心粉
空心粉長長地,類似長通粉,個汁有少少咸咸地,細問之下原來係用龍蝦餚成的汁,唔怪得咁滋味。龍蝦肉好肥美,肉質細膩緊緻多汁,蝦肉入口好彈牙!係出色上等既主菜!
龍蝦空心粉
藍莓天使,草莓仙子
睇個名,未食已經覺得靚啦!再睇埋個賣相,不得了!隻草莓高踭鞋完全有公主feel!"王子從來未遇到灰姑娘~~~"藍莓酸酸地,用新鮮藍莓造,選材新鮮!草莓仙子同伴碟既草莓一樣,咬落第一嗎去先係酸酸地,但再食落就會甜甜既味道。甜品賣相設計,手工既精緻令我好佩服。
藍莓天使,草莓仙子
食飽飽我仲讚下老公,佢今晚做到野喎!我真係做左一晚公主,但佢係咪王子?哈 睇你點睇啦XD
2016-05-03