2023-07-21
介紹返💁🏻♀️。。🇯🇵 和食屋 在觀塘 🇯🇵。神木日本料理 Kamiki Japanese Restaurant 。迅達工業大廈4樓A室。塩燒三文魚頭。HKD58 + 10% 秘製原條燒笳子。HKD38 + 10%炸雞軟骨粒。HKD58 + 10%手羽先。HKD28 + 10% 塩燒牛舌芯。HKD58 + 10% 一口牛柳粒。HKD58 + 10%汁燒魷魚串。HKD42 + 10% 木壽司定食配烏冬壽司六貫。吞拿魚蓉三文魚籽手卷。茶碗蒸。豬骨湯烏冬。漬物。麵豉湯。HKD168 + 10% 🤫 終於回歸香港嘅美食日記..第二篇決定介紹位於觀塘一幢好方便嘅工廠大廈嘅和食屋..叫做神木~🤫 神木餐廳佈置都幾靚..一入門口見到流水淙淙..又有小石佛陀同幾枝幼竹..唔知點解即刻聯想到京都..然後餐廳埋邊仲有幅日本神社典祭會見到嘅手繪狐狸面具嘅打咭牆..連狗狗主人都忍唔住幫狗狗著和服👘嚟打咭🤫 我哋兩條眼闊肚窄..叫咗鬼咁多嘢食..先講吓啲串燒..個人覺得手羽先勁抵食..廿八蚊有兩串..Total四隻大嘅雞中翼..簡單塩燒再加兩粒芝麻點綴吓已經好好味🤫 一口牛柳粒串串..車厘茄牛柳粒間住間住..牛
🇯🇵 和食屋 在觀塘 🇯🇵
一口牛柳粒
汁燒魷魚串
。HKD42 + 10%
木壽司定食配烏冬
壽司六貫。吞拿魚蓉三文魚籽手卷。
茶碗蒸。豬骨湯烏冬。漬物。麵豉湯
。HKD168 + 10%
🤫 一口牛柳粒串串..車厘茄牛柳粒間住間住..牛柳粒香濃而且滑溜..車厘茄酸甜酸甜醒神開胃..牛舌芯我冇份食..朋友仔話大塊又厚切..燒得夠香..最緊要冇筋..然後魷魚串燒汁偏辣但係魷魚燒得啱啱好..彈牙惹味
🤫 炸雞軟骨粒粒炸得分明..有啲似酥炸嘅口感..送啤酒一流..燒笳子勁大一碌落咗超多生熟蒜同香蔥..超好味..哩個大推~
🤫 塩燒三文魚頭又係非常下酒..個頭只係輕輕細過我個頭少少..連埋個魚鮫都有幾多肉食..而且魚嘅油脂燒到咇哂出嚟..好香好惹味
🤫 最後大佬出場..我哋竟敢叫多咗個木壽司Set..六件壽司分別係赤身金目鯛..魷魚赤蝦..火炙左口魚裙邊同赤貝..食材新鮮..最欣賞壽司握法正宗唔會太大件..一啖一件剛好.. 比例完美..然後三文魚籽吞拿魚蓉手卷先不得了..飯同餸一比一..三文魚籽上邊仲有兩片金箔..又靚又滿足
🤫 然後個餐仲包咗豬骨湯烏冬茶碗蒸麵豉湯同漬物..OMG~其實我哋一心諗住食壽司同手卷..冇為意原來個Set包咗咁多嘢..一路食一路見到嘢食送上枱嗰下其實有啲Sam Hui🤭
🤫 叫咗咁嘢食..食唔晒打包埋..連埋加一先至五百中落樓..真心覺得抵食..而且好緊要係..侍應姨姨叔叔親切有禮..勤添茶添水..如果有食客帶寵物嚟又會開屏風為佢哋製造私人空間嘅同時唔會影響其他食客👍🏻朋友仔話佢第一個舉手話會翻兜喎🤣
。。
翻兜指數:🙆🏻♀️🙆🏻♀️🙆🏻♀️ (5個🙆🏻♀️為翻兜爆燈)
。。