一行5人諗住試下銅鑼灣新開的拉麵店Bari-Uma,星期六午市,剛好唔駛等位就入得,店內都八九成滿,原本滿心歡喜黎食新拉麵,結果成餐飯食得好唔開心!食物還可以但落單混亂&待客服務極差,最後更不歡而散,真係唔會再黎食。。。。。  基本上餐牌上只有三款拉麵選擇:原味豬豖,辛辣豬豖及雞白湯底。每款再分全包,走蛋,走海苔三種,非常簡單。第一次黎當然叫全包既原味豬豖湯底,有齊海苔&蛋,5個人Total叫左5碗一模一樣既炙燒海苔豚肉味玉拉麵($98 each) ,另加一碟豚雞串燒 ($55)落完單,問題就黎啦。。。問題1) 混亂帶客入座一入店就安排左6人位俾我地,我地3人坐低左先,另外2位朋友會遲少少先到,隔左一陣店員沒有詢問我們,就安排左一對男女坐左我地張台,我地即時澄清我地仲帶2個朋友會黎,佢居然示意一對男女先坐下,再將右邊既2人台拍埋變成8人台。原本那對男女原本可以行過兩步,坐右邊張2人台,結果變成被迫要同我地一齊搭台。。。。如此安排實在不知所謂,成餐飯就開始發生混亂。。。問題2) 漏單,落錯單x2我地5人前後落左2次單(3碗$98原味拉麵,串燒+後加2碗$98原味拉麵)>落錯單:

落完單,問題就黎啦。。。

問題1) 混亂帶客入座

問題2) 漏單,落錯單x2
>落錯單: 我地後加個2碗$98原味拉麵 少左隻蛋。。。
>漏單:那對男女既拉麵遲遲都未來,後來先發現漏左單。。。
>落錯單:那對男女既拉麵估計係要一碗唔要蛋一碗唔要海苔,好不容易等左好耐先來既拉麵,有一碗竟然落錯左,佢地又要再等過。。。

問題3) 水準參次
碗$98 炙燒海苔豚肉味玉拉麵,整體而言味道還可以,麵是較硬身有口感的,海苔有3大片,有一片炙燒豚肉,幾條竹筍,最大問題出係隻蛋度,5碗一模一樣既拉麵,其中3隻蛋已經有好大分別@@,一隻蛋白內全生蛋液,一隻蛋黃半生熟,一隻PERFECT溏心蛋,除非你鍾意有驚喜,否則雞蛋既生熟都可以隻隻相差咁大,作為拉麵店已經唔多合格。。。

問題4) 錯誤收錢&店員惡劣態度!!!!!!
最致命既問題就係最後俾錢個PART,我地TOTAL叫左5碗$98既炙燒海苔豚肉味玉拉麵 +$55 串燒,排隊俾錢等左好一陣到我俾錢時:

我先問左店員: " 請問有冇加一架?"
店員 "我地暫時冇加一"(我當場呆左,咩叫暫時冇,即係遲D黎食會有? 完全唔知佢講咩。。。@@)
店員 "3個拉麵,1個COMBO,$349" ,收左我6張$100,"找返$51" &俾張單我
先係之前俾佢個'暫時冇加一'嚇左下,見到張單我又O左咀=.=
我解釋 "你張單打錯左,應該係5個拉麵,1個串燒COMBO,我剛才亦俾左$600 你"
店員好決絕 "我頭先只係收左你$400"
我 "我真係俾左6張$100 你,同埋張單打少左"

-----店員不停重覆強調只收左$400, 完全冇理會我指出張單計少左-----

溝通左一陣都解決唔到,有其他店員前來了解,我再次解釋打錯單,有店員記得我地帶追加2碗拉麵,覆查一次後發現電腦落少單(又漏單啦。。。。),所以張單的確係我講既5個拉麵,1個串燒COMBO

-----但收銀店員只會在旁不停重覆只收左$400, 話我冇俾過$600
-----

最後有個疑似負責人前來了解,問我係咪張單係$349,但俾左$600, 找少左錢俾我,但我解釋係張單錯左應該係$545,而我亦俾左$600

-----每次我一提俾左$600,收銀店員就好激動話只收左$400, 冇收過$600
-----

負責人提議CHECK電腦RECORD就知咩事,我反駁電腦係可以知道我地張單叫左D咩,但唔可以知道你地有冇收到我$600, 你係就依家埋數CHECK。。。

結果負責人打算息事寧人,同我講:"小姐你地叫左5個拉麵加一個COMBO,俾左$600,咁依家找返$55俾你,岩唔岩數?唔好意思丫" 我見件事終於正確解決,打算走人。。。

-----收銀店員居然細細聲講: " D人係度混水摸魚"
-----

原本我只想搞清楚件事,但佢呢句真係令我火都黎!!!!!

由始至終我都冇正面指出該店員收漏左我錢,而係講出客觀事實: 我俾左$600&張單唔正確,但該店員就只想逃避責任,完全無打算了解件事,就將錯誤立即歸咎於客人身上!!!

於是我即刻反駁佢: "如果我真係想混水摸魚,我仲唔係你張單打成3碗面,就拿拿臨攞錢走人,仲要好心話你知張單打少左兩個拉麵,係呢度搞咁耐?!!!!!"

負責人即刻道歉送我地出去,係負責人,唔係個收銀店員!
我最後忍唔住同身旁既負責人講多句 "你今晚埋數時,就睇下有冇收少左$200!"

呢碗拉麵真係食到火都黎,由帶位,落單,到個位極品既收銀店員,真係令我大開眼界O。O
咁精彩既經驗,一生人一次就夠啦,本身$98價位既拉麵真係有好多其他選擇,呢度碗拉麵又唔係特別抵食,又唔係特別好食,仲要有咁SPECIAL SERVICE,從此可以BLACK LIST!

錯單: $400 - 3x$98+1x$55 = 找$51
正單: $600 - 5x$98+1x$55 = 找$55

***最後成功攞返我應得既$4,但無辜俾人屈,真係欲哭無淚。。。

今次真係學到野,下次俾錢我要醒水係佢面前逐張逐張數錢,唔係到佢找錢話你冇俾到,真係有冤無路訴
2015-07-25