2008-01-28
去到西貢搵西餐廳,原來選擇也不少,比較過多間的menu,價錢,環境之後決定選這裡;主要原因是這裡有個2人餐六個course都只是$288,一試無防~其他餐廳收費平均都在$200-250,好似貴左少少..1. 麵包&湯先放低一籃三件的麵包同牛油,個人認為麵包一定要溫暖,如果送上既麵包係冷冰冰的話,果間餐廳一定無下次(除左茶餐廳啦).果然沒有令我失望,溫暖之餘也十分香脆可口,南瓜湯也ok,沒有膩的感覺.2. 沙律前菜鮮野菌沙律是我同友人一致讚好的,好清新好美味~3. 牛扒再來的是xx一級牛扒(忘記了產地),order了六乘的牛扒個邊位好像有點韌,不過肉汁同肉香都算ok的~4. 栗子&雞肉印度餅(個名唔exactly記得..)因為menu英文上寫'Chestnut & chicken, Indian Naam (?)',我地以為係印度菜拋下拋下製成果d,上到檯睇見既係一個圓形既薄薄餅批,上面有栗子碎&雞肉~依個好得,之前仲擔心有栗子會怪怪地,但食落香口而帶少少甜味,加上賣相幾吸引,份量又合度好處~~ >>>吃完這個course已經很飽了...5. 意粉跟住還要來個海鮮
1. 麵包&湯
2. 沙律前菜
鮮野菌沙律是我同友人一致讚好的,好清新好美味~
3. 牛扒
4. 栗子&雞肉印度餅(個名唔exactly記得..)
>>>吃完這個course已經很飽了...
5. 意粉
跟住還要來個海鮮蒜香天使麵..而且個份量都幾大碟下~ 我朋友好似不太欣賞這個,我估係因為個麵用蒜+檻欖油炒佢唔like個味卦;不過其實我幾中意喎,好足料好香口~ 但由於太飽,食剩一半~
6. 甜品&茶
dessert係chesse cake,個餅軟硬度同濃淡都適中,有d檸檬汁香味,,原本好飽既我同友人都食多幾啖~
總括而言,我感受到這餐廳大廚做菜很用心,每道菜都食出誠意來!相對食物品質和份量,收費亦非常合理;隔離檯柴娃娃的坐了十幾人,他們埋單好似$13xx,他們也滿意咁話:抵食啦..幾好呀..
這兒也有缺點:
1-抽油煙及通風系統可以再改善
2-當日只見一位waitress,serve 大約3-4圍客人,雖然service是絕對ok的,不過如再多d客就影響服務質素了~
**相信如果去西貢之前上左openrice去search,睇到食評中20個笑對7個喊e個比例,可能我們未必會去試的,但好在食完之後先見到,但也真的要幫這裡來個平反吧~