餐廳: 火水爐冰室火鍋
資訊:

2019-02-17 110 瀏覽
心血來潮想打邊爐,見到以懷舊主題作主打就立即一試。裝修的確用咗好多心機,好多舊嘅傢俬同裝飾,牆身飾櫃仲有好多吉酒樽,可見老闆係好酒之人。背景播住八九十年代電子音樂,應該用心挑選過。無論係用openrice或打電話訂位就可免費享用花膠雞煲。雞煲有辣度選擇,點咗微辣,有幾塊大花膠同其他配料,用料幾足,但味道唔太濃。雞肉幾滑,份量剛好,因為仲要留肚打邊爐。餐前小吃免費,有四粒炸魚蛋同兩粒炸燒賣,味道一般。火水爐提供兩個任食餐,揀咗$298一位嘅,侍應話d牛靚d。除咗海鮮同雞煲,其他食物同飲品都係任食任飲。食物選擇不太多,但最基本嘅食材都有提供。飲品得汽水係任飲:可樂、無糖可樂同忌廉,其他要額外收費。跟餐有個海鮮拼盤,有4隻垂死邊緣嘅蝦、兩隻冰封嘅蠔、幾舊魚同一堆5毫子大嘅蜆。睇完上述嘅形容詞,我諗你都感覺到有幾好食。到主角牛肉,兩人份量一round有四塊,有一碟係本地肥牛,味道唔錯,另外安格斯牛就一般喇。最後仲有一份刨冰兩人分做甜品,有涼粉、紅豆同罐頭雜果,都係食懷舊感覺,味道正常。埋單兩人六百到尾,抵唔抵就見人見智。不過值得一讚係侍應招呼幾好又細心,就好似時光倒流返去以前咁,人情味十足。

無論係用openrice或打電話訂位就可免費享用花膠雞煲雞煲有辣度選擇,點咗微辣,有幾塊大花膠同其他配料,用料幾足,但味道唔太濃。雞肉幾滑,份量剛好,因為仲要留肚打邊爐。